Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Turcia a explicat suspendarea comerțului cu Israelul

3 mai. 11:20   Externe
1499 0

Turcia a declarat că a suspendat comerțul cu Israelul din cauza ofensivei acestuia în Fîșia Gaza și a "intensificării tragediei umanitare".

Acest lucru a fost anunțat de Ministerul turc al Comerțului, scrie Adevărul European.

Ministerul a precizat că măsurile vor rămîne în vigoare pînă cînd Israelul va permite "un flux neîntrerupt și suficient" de ajutoare către Gaza.

Comunicatul a precizat că restricția la export, care este în vigoare din 9 aprilie, se va aplica de acum înainte tuturor exporturilor și importurilor. La 9 aprilie, Turcia a anunțat restricționarea exporturilor a 54 de grupe de produse către Israel.

"Turcia va pune în aplicare cu strictețe și hotărîre aceste noi măsuri pînă cînd guvernul israelian va permite un flux neîntrerupt și suficient de ajutor umanitar către Gaza", a precizat ministerul turc într-o declarație.


Turcia a fost prima țară musulmană care a recunoscut Israelul în 1949. Însă relațiile s-au deteriorat în ultimele decenii.

În 2010, Turcia a rupt legăturile diplomatice cu Israelul după ce 10 activiști turci pro-palestinieni au fost uciși în confruntări cu israelieni care au urcat la bordul unei nave turcești care încerca să spargă blocada navală israeliană din Fîșia Gaza.

Potrivit institutului turc de statistică, schimburile comerciale dintre cele două țări au totalizat 6,8 miliarde de dolari în 2023, din care 76% au reprezentat exporturi turcești.

Cu o zi înainte, Turcia a anunțat că intenționează să se alăture cazului Africii de Sud la cea mai înaltă instanță a ONU, în calitate de reclamant care acuză Israelul de genocid în teritoriile palestiniene.

Iar la începutul lunii aprilie, președintele Erdogan a primit un lider Hamas la Istanbul.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?