X 
Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4005

Urmele celui mai mare dinozaur prădător cunoscut au fost descoperite în China

26 apr. 05:00   Ştiinţă şi IT
1244 0

Cinci urme uriașe de dinozaur găsite în sud-estul Chinei au fost lăsate de unul dintre cei mai mari prădători din toate timpurile.

Prădătorul avea probabil 5 metri lungime de la bot la coadă, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din lungimea unui autobuz școlar. Și își ataca prada folosind „ghearele ucigașe” .


Majoritatea prădătorilor cunoscuți oficial sub numele de deinonicozauri erau mici. Velociraptor, de exemplu, era cam de mărimea unui curcan. Dar unii dintre acești dinozauri au devenit mai mari, inclusiv Utaraptor și Dakotaraptor, ambii atingînd lungimi de aproximativ 5 sau 6 metri.


Scott Persons de la College of Charleston din Carolina de Sud și colegii săi au adăugat un alt prădător uriaș pe listă. Ei l-au numit Fujianipus și spun că a trăit în estul Asiei în urmă cu aproximativ 96 de milioane de ani.
Știm încă relativ puține lucruri despre Fujianipus, deoarece Persons și colegii săi nu au găsit încă nicio parte a scheletului său. În schimb, au găsit cîteva urme de picioare ale acestuia, lungi de 36 de centimetri.

„Condițiile de conservare au fost potrivite pentru amprente, dar nu la fel de bune pentru oase”, spune el. Dar ei sînt încrezători că urmele aparțin prădătorului, deoarece fiecare are amprenta a doar două degete de la picioare. Acest lucru este în concordanță cu anatomia picioarelor prădătorilor, care aveau trei degete, dar unul dintre ele era deasupra solului pentru a proteja gheara mare din vîrf de uzură.



Persons spune că Fujianipus arată că răpitorii aveau potențialul de a crește și mai mult și de a concura cu cei mai mari dinozauri prădători care existau la acea vreme - alosauroizii, dintre care unii atingeau 10 metri sau mai mult în lungime. El adaugă că este posibil ca raptorii să fi avut un avantaj cheie față de acești rivali: „Erau rapizi”.


Cu toate acestea, raptorii au sfîrșit prin a crește puțin mai mari decît Fujianipus. Persons spune că acest lucru s-ar putea să se fi datorat faptului că un al treilea grup de dinozauri prădători a început să domine: tyrannosauroizii. „A fost mult mai greu să concurezi cu tiranozaurii, deoarece mulți dintre ei erau, de asemenea, rapizi”, spune el.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?