Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Guvernul obligă Termoelectrica să ardă păcura. Care este motivul

24 apr. 21:55   Societate
1836 0

Măsura este necesară deoarece păcura este depozitată în două rezervoare iar în cazul unei avarii există riscul să fie pierdută toată cantitatea. Specialiştii de la Agenţia de Mediu avertizează că arderea păcurei poate afecta calitatea aerului.

Ministerul Energiei a anunțat că două dintre cele patru rezervoare ale Termoelectrica nu sînt funcţionale, iar păcura depozitată în cele funcţionale depăşeşte cu 10% capacitatea acestora, transmite Noi.md cu referire la tvrmoldova.md.

"Această situaţie pune în pericol buna funcţionare a rezervoarelor, iar în eventualitatea unei defecţiuni există riscul pierderii întregii cantităţi de păcură din rezerva de stat, implicînd atît riscuri de poluare a mediului, cît şi pierderi financiare smenificative. S.A Termoelectrica va utiliza pacura pentru producerea energiei electrice si termice avînd obligaţia de a vira în bugetul de stat în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei hotărîri contra valoarea păcurii utilizate", spune Andrei Grițco secretar general, Ministerul Energiei

Păcura care va fi arsă de termoelectrica pentru a produce energie costă peste 100 de mii de lei.

''Anterior tot a fost folosită păcura, în anul 2023. Noi am făcut o comparaţie cu măsurările din anul 2023 cînd a fost folosită păcura şi cînd nu a fost folosită păcura şi s-au depistat depăşiri neesenţiale. În proximitate depunerile o să fie pe sol şi alte suprafeţe, dar nu sînt atît de mari, adică nu sînt atît de grave. Mai mult infuenţează cînd condiţiile meteo sînt nefavorabile. Reprezentanţii Termoelectrica nu ne-au oferit deocamdată detalii despre solicitarea Guvernului. Potrivit Ministerului Energiei, arderea păcurii va asigura securitatea industrială și va garanta securitatea întregului volum de păcură", spune Vasile Parașciuc şef, Laboratorul de Referinţă de Mediu.


Reprezentanţii Termoelectrica nu au oferit deocamdată detalii despre solicitarea Guvernului.

0
0
2
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?