Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4037

Ministerul Economiei cere separarea datoriilor la gaz ale celor două maluri ale Nistrului

4 dec. 2015,, 08:15   Economie
652 0

Foto: oron.ro

Autoritățile de la Chișinău mizează pe semnarea unui nou contract cu Gazprom în 2016, care să prevadă separarea datoriilor celor două maluri ale Nistrului. Despre acest lucru a vorbit viceministrul Economiei Valeriu Triboi în cadrul unor audieri parlamentare, notează NOI.md.

Potrivit lui Triboi, contractul curent expiră pe 31 decembrie 2015. „Ne dorim deja de doi ani un contract nou, cu condiția ca datoriile Chișinăului și Tiraspolului să fie separate. După restructurarea acestor datorii, care sper că se va produce în 2016, credem că vom avea un contract nou pe 3-5 ani. Anual, pe seama Moldovagaz se acumulează datorii din partea Transnistriei. Noi dorim să separăm aceste datorii, asta e problema principală. Metodologia aplicată pentru calcularea prețului la gaze ne-ar avantaja mai mult dacă transnistrenii și-ar achita datoriile”, a explicat Triboi.

Fiind întrebat în ce măsură sînt pregătite autoritățile pentru a face față sezonului de iarnă, viceministrul a răspuns că cetățenii nu au de ce să-și facă griji.

„Toți cetățenii vor avea îndeajuns energie electrică și gaze naturale. Contractele legate de energia electrică sînt valabile pînă în martie 2016. Doar un contract legat de gazele naturale cu Gazprom expiră pe 31 decembrie, dar el va fi prelungit în maximum două săptămîni. Păcura este principala alternativă. Deținem în prezent 80 la sută din necesarul pentru securitatea energetică”, a spus Valeriu Triboi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?