Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Chetraru: Suma prejudiciului în cazul fraudelor bancare este de 170 de milioane de euro

2 dec. 2015,, 17:05   Politică
975 2

Chetraru: Suma prejudiciului în cazul fraudelor bancare este de 170 de milioane de euro
Foto: noi.md

2,3 miliarde de lei, 35 de milioane dolari și 45,2 milioane de euro – aceasta este suma aproximativă a prejudiciului cauzat statului în urma tranzacțiilor frauduloase din sistemul bancar. Datele au fost prezentate de șeful CNA, Viorel Chetraru, notează NOI.md.

Funcționarul a precizat că în cadrul dosarului a fost dispusă efectuarea unei expertize care va stabili suma exactă a daunelor.

„Creditele care au fost oferite și au fost temei pentru acțiuni civile, fiind calificate ca prejudiciu cauzat băncii, însumează 2,3 miliarde de lei; 35 de milioane de dolari; 45,2 milioane de euro – acesta este prejudiciul la care putem face referire, 170 de milioane de euro. Nu putem pune în același coș toate sumele care au ieșit din aceste bănci și de pe teritoriul Republicii Moldova. Noi calificăm prejudiciul ținînd cont de suma banilor care au fost oferiți de Guvern Băncii Naționale, ca ea să fie oferită ulterior acestor trei bănci. Dacă această sumă nu va fi returnată Guvernului, ea se va transforma în datorie de stat”, a explicat Viorel Chetraru.

Șeful CNA a mai declarat că, deși instituțiile bancare aveau obligația să raporteze tranzacțiile suspecte, ele nu au făcut-o. „Băncile nu au calificat nicicum aceste tranzacții și nu le-au raportat deloc. Ele au devenit cunoscute după ce s-a intervenit fizic în instituția bancară și s-au ridicat serverele”, a adăugat Chetraru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?