X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Groza: Parlamentul a adoptat doar cinci legi din cele 105 prevăzute în programul legislativ

2 dec. 2015,, 12:17   Politică
583 0

Groza: Parlamentul a adoptat doar cinci legi din cele 105 prevăzute în programul legislativ
Foto: trm.md

Pînă la finele acestui an, Parlamentul urma să adopte peste 100 de proiecte de legi prevăzute în Acordul de asociere, dar a reușit să aprobe doar cinci dintre acestea. Datele au fost prezentate de expertul Institutului pentru Politici și Reforme Europene Iulian Groza, fost viceministru de externe, notează NOI.md.

Criza guvernamentală cu care ne-am ciocnit în ultimul an, susține Iulian Groza, a afectat serios dinamica implementării Acordului de asociere.

„Urmărind dimensiunea executivă și legislativă a Guvernului și a Parlamentului, am văzut în ce măsură aceste instituții au fost eficiente, atunci cînd trebuiau să adopte mai multe acte legislative și normative. De exemplu, Parlamentul și-a fixat o agendă foarte ambițioasă: pînă la sfîrșitul anului curent să adopte peste 100 de acte legislative. Acest lucru l-au făcut în iulie, cînd au aprobat programul legislativ pentru transpunerea legislației europene convenite în Acordul de asociere. În prezent, am constatat că Parlamentul a reușit să valorifice 7% din acest program legislativ, deși are în obiectiv pînă la sfîrșitul anului să adopte 105. Nu văd cum acest lucru poate să se întîmple”, a explicat Groza în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

În opinia fostului viceministru de externe, restanțele înregistrate de guvernare la capitolul realizării planului de acțiuni ar putea să ne coste scump în perioada imediat următoare. Potrivit lui Groza, în aceste condiții, cel mai probabil, Moldova va rata tranșa de finanțare din acest an, în valoare de 40,5 milioane de euro, care urma a fi alocată de UE.

„Acum cel mai important este să se găsească o anumită soluţie pentru a avea totuşi o anumită stabilitate pe dimensiunea guvernamentală, altfel riscăm să ratăm procesul de reforme, care este dictat de acest acord de asociere, procesul de modernizare a ţării, nemaivorbind de faptul că suportul financiar care ne-a fost oferit de Uniunea Europeană pentru anul curent urmează, cel mai probabil, să-l ratăm”, a remarcat Iulian Groza.

Expertul a mai specificat că Moldova nu va beneficia de acest suport financiar pînă cînd nu va îndeplini condiţiile partenerilor de dezvoltare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?