Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

CBS-AXA: Societatea civilă nu acceptă persoanele LGBT şi cele cu HIV/SIDA

2 dec. 2015,, 11:00   Societate
868 0
CBS-AXA: наше общество не воспринимает больных СПИДом и представителей секс-меньшинств
Foto: yellowpages.md
"O bună parte a societăţii nu acceptă în calitate de vecin, prieten sau membru de familie persoanele LGBT, persoane cu HIV/SIDA, ex-deţinuţi şi persoane cu dezabilităţi intelectuale", a declarat managerul de proiect al CBS-AXA, Vasile Cantarji, marţi, la prezentarea "Studiului privind percepţiile şi atitudinile faţă de egalitate în Republica Moldova".

Cercetarea a fost efectuată la comanda Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii (CPEDAE) şi Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru drepturile omului (OHCHR), fiind realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing "CBS-AXA".

Preşedinte CPEDAE, Ian Feldman, a declarat: „Este foarte important să avem o radiografie a percepţiilor societăţii faţă de grupurile vulnerabile. Asigurarea prin lege a egalităţii este doar începutul. Este nevoie prin eforturi comune să schimbăm mentalitatea oamenilor, lucru ce necesită timp şi multă insistenţă".

"Distanţa socială faţă de grupurile marginalizate se reduce simţitor în cazul în care respondentul cunoaşte personal sau chiar are în cercul social restrîns reprezentanţi ai acestor grupuri", a spus Feldman.

Preşedinte CPEDAE a ţinut să menţioneze că "nivelul de toleranţă cel mai redus este manifestat faţă de grupul LGBT. Şase din zece participanţi la studiu ar opta pentru expulzarea acestora din ţară şi doar 1% i-ar accepta în calitate de membru de familie.

"25,1% consideră că persoanele HIV pozitive nu ar trebui să utilizeze mijloacele de transport în comun. Protecţia socială din partea statului a grupului respectiv este considerată necesară de 72,8% dintre respondenţi, în timp ce alte 20,2% neagă necesitatea protecţiei", se arată în studiu.

Faţă de persoanele cu dizabilităţi fizice persistă sentimente de milă, dar în acelaşi timp stereotipuri de accentuare a deficienţelor acestora. În societate persistă atitudini reticente faţă de incluziunea copiilor cu necesităţi speciale în sistemul educaţional. Astfel, deşi 63,6% din totalul respondenţilor consideră că copiii cu dizabilităţi ar trebui să fie educaţi în clase obişnuite, 27,3%, dintre cei intervievaţi optează pentru instituţii speciale.

Opiniile participanţilor la studiu privind minorităţile religioase din RM sînt preponderent cu conotaţie pozitivă. Singura excepţie o constituie musulmanii, unul din trei respondenţi asociindu-i direct cu terorismul.

Din grupul minorităţilor etnice, atitudinea cea mai rezervată este faţă de romi. Deşi faţă de ruşi atitudinea este pozitivă, 34,2% afirmă că vorbitorii de limbă rusă nu sînt patrioţi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?