Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

„Sheriff” a obținut pîrghiile pentru înlăturarea lui Evgheni Șevciuk

2 dec. 2015,, 08:47   Politică
3268 9

Foto: ko.md

Xenia Florea

În Transnistria au fost anunțate rezultatele alegerilor în Sovietul Suprem (SS). Echipa lui Evgheni Șevciuk a suferit o înfrîngere zdrobitoare. 70% dintre locurile în parlamentul nerecunoscutei republici le-au obținut candidații partidului de opoziție „Obnovlenie”, ce reprezintă interesele grupului financiar-industrial „Sheriff”.

Referendumul de neîncredere față de autorități

La începutul lunii septembrie, într-un interviu pentru o publicație, ex-ministrul de externe al RMN Valeri Lițkai a declarat că actualele alegeri în regiune vor fi practic un referendum privind încrederea față de autorități. Iar deputatul CC Dmitri Soin, care a părăsit regiunea, a numit alegerile parlamentare din 29 noiembrie drept „o repetiție serioasă înaintea alegerilor din 2016, cînd va fi decisă soarta fotoliului prezidențial”.

Ziua alegerilor din 29 noiembrie a demonstrat că Evgheni Șevciuk și echipa sa au pierdut încrederea electoratului transnistrean. Timp de patru ani aflat la președinție, Șevciuk a încetat să fie cel mai popular politician în RMN. Astfel, pe al doilea mandat prezidențial poate fi pusă cruce.

În principiu, șansele actualului președinte de a fi reales de popor și așa erau mici, pe fundalul înrăutățirii situației social-economice din regiune. De aceea, Evgheni Șevciuk avea nevoie, din punct de vedere strategic, să-și subordoneze întreaga putere verticală și să obțină un parlament loial. Pentru a redute la minimum numărul criticilor lui în CC și a promova fără piedici prin Sovietul Suprem hotărîrile necesare pentru „reabilitarea” propriului rating.

Iar planurile actualului președinte pentru perioada postelectorală erau mari. 1) Revizuirea rezultatelor privatizării. „La noi circa 30% dintre întreprinderi staționează după privatizare, în 40% dintre cazuri nu au fost stabilite obligații reciproce între stat și proprietari, iar în 30% - au fost vîndute companiilor înregistrate în zonele off-hore. Legislația noastră e prea loială în acest sens”, a declarat Evgheni Șevciuk în cadrul unei întîlniri cu cetățenii.

2) Precum afirmau experții locali în ajunul alegerilor, Șevciuk avea de gînd să înceapă reîmpărțirea proprietăților și să-și „ia ultimele active comerciale rentabile din regiune în folosul său”. Una dintre măsurile anticriză propuse de el prevedea abilitarea guvernului cu dreptul de a introduce administrarea externă în organizațiile de orice formă de proprietate, în cazul apariției acolo a situației de criză.

3) Revizuirea sistemului electoral pentru crearea unei contrapuneri politice serioase pentru „Sheriff” cu partidul lui „Obnovlenie”. Vinerea trecută, în timpul unei emisiuni la un post local de televiziune, Evgheni Șevciuk a declarat că Transnistria trebuie să treacă de la alegerile pe circumscripții uninominale la sistemul electoral mixt, „cînd 50% dintre deputați activează permanent, iar 50% - pe liste de partid”. Potrivit lui, acest fapt, „ar impulsiona dezvoltarea formațiunilor politice”.

În cadrul cursei electorale, adversarii lui Evgheni Șevciuk afirmau că actualul președinte are nevoie de controlul asupra parlamentului și pentru un alt pas tactic. Potrivit lor, după victoria în alegerile parlamentare, sub pretextul reducerii cheltuielilor bugetare în condițiile crizei economice, majoritatea proprezidențială ar putea iniția modificări în Constituție, potrivit cărora președintele RMN va fi ales nu de popor, ci de Sovietul Suprem. În acest caz, Evghenii Șevciuk își va garanta obținerea celui de-al doilea mandat prezidențial.

Însuși Șevciuk, în ajunul zilei alegerilor a calificat aceste declarații drept dezinformare. El a spus că forma parlamentară de guvernare în care președintele este ales de Sovietul Suprem, dar nu de popor „este dăunătoare pentru Transnistria”. Iar experiența negativă a „altor țări”, inclusiv Moldova din dreapta Nistrului, doar confirmă acest fapt.

Intenționa în realitate Evgheni Șevciuk să schimbe Constituția sau aceasta a fost o invenție electorală a oponenților – deja nu mai contează. Deoarece rezultatele alegerilor sînt contare așteptărilor actualului președinte al RMN.

„Înnoirea” Sovietului Suprem

De data aceasta, pentru cele 43 de locuri în Sovietul Suprem au luptat 138 de candidați. Sau cîte trei persoane la un mandat.

Actuala cursă electorală din regiune a fost o luptă clasică a banilor și tehnologiilor politice. Echipa lui Evgheni Șevciuk, folosind activ resursa administrativă, a mizat pe o puternică campanie antioligarhică sub lozinca „Cu Rusia – împotriva oligarhilor” și „Sheriff, întoarce banii bugetarilor și pensionarilor!”, cu invocarea regulată a experienței antioligarhice a lui Vladimir Putin.

Iată doar cîteva fragmente din materialele așa-zisei publicați social-politice „Împreună cu Rusia – împotriva oligarhilor”, care a fost împărțită activ alegătorilor.

(…) „Unde începe Patria? Pentru majoritatea dintre noi – de la dragostea față de Transnistria natală. Însă în țara noastră există oameni a căror patrie este propriul lor buzunar și se începe cu conturile bancare în companiile off-shore din întreaga lume”.

(…) „După ce președintele Federației Ruse a devenit Vladimir Putin, magnaților repede li s-au sucit șuruburile: Berezovski a fugit, Hodorkovski și-a ispășit pedeapsa în pușcărie, alți oligarhi au capitulat. Și doar după aceasta, pe arena politică globală a reînviat acea Rusie de care nimeni astăzi nu poate să nu țină cont”.

(…) „Și la Kiev, și la Chișinău, guvernează oligarhii. Și în Moldova, și în Ucraina se atestă o recesiune economică puternică și înrăutățirea bruscă a situației social-politice”.

(…) „Prin scutirea de taxe și impozite, holdingul („Sheriff” – n.red.) a scos din republică peste un miliard de dolari – bani ce trebuiau să ajungă la bugetul de stat, dar nu au mai ajuns”.

Și concluzia este firească: în această situație „Rusiei îi este foarte greu să adopte decizii privind acordarea în continuare a ajutorului pentru Transnistria și privind recunoașterea Republicii Moldovenești Nistrene”.

Însă tehnologiile echipei prezidențiale, inclusiv intentarea dosarului penal privind contrabanda cu valută în numerar pe numele conducerii SRL „Sheriff”, cu aportul băncii „Agroprombank”, nu au funcționat. Și asta nu din cauza că procedeele politice ale principalului contribuabil al regiunii, compania „Sheriff” (campania informațională „Lucrurile bune deseori trec neobservate”, cu rapoartele privind investițiile de $800 de milioane de dolari, locuințele construite, înălțarea obiectivelor sportive și a casei pentru copii „Sheriff”) au fost mai eficiente.

Pe 29 noiembrie, în nerecunoscuta republică a avut loc un vot de protest. În rezultat, din 43 de locuri în Sovietul Suprem, formațiunea „Obnovlenie”, ce se află în opoziție față de Șevciuk, a obținut 31.

În noul parlament au acces 19-20 dintre foștii deputați din partea formațiunii „Obnovlenie”, inclusiv președintele fracțiunii, Piotr Pasat, directorul SRL „Sheriff”, Dmitri Oghirciuk, vicedirectorul „Sheriff” pentru probleme sociale „Ilona Tiureaeva, vicedirectorul „Sheriff” și fiul fondatorului companiei, Evgheni Gușan, șeful Serviciului de securitate al „Sheriff”, Vadim Krasnoseliski, angajatul „Sheriff” Serghei Hankevici, precum și reprezentanții întreprinderilor ce fac parte din concernul „Sheriff”- președintele Consiliului de administrație al „Agroprombank”, Vladislav Tidva, directorul fabricii „Kvint”, Oleg Baev, directorul fabricii de textile „Tirotex”, Andrei Mejinski, directorul SRL „Tirotex-Energo”, Vadim Levițki.
Totodată, în Sovietul Suprem au ajuns și un șir de adversari radicali ai lui Evgheni Șevciuk, printre care și politologul Andrei Safonov.

Soarta lui Șevciuk: va pleca sau „îl vor pleca”?

Alegerile parlamentare din 29 noiembrie au întărit schisma politică din nerecunoscuta republică. În condițiile anulării din 1 ianuarie 2016 a regimului simplificat de acces a mărfurilor transnistrene pe piața europeană, continuării blocadei economice a regiunii, înăspririi presiunii, din anul viitor, a Tiraspolului din partea Chișinăului, Kievului și partenerilor occidentali (la începutul lunii noiembrie, Kievul și Chișinăul au semnat acordul privind introducerea din 2016 a controlului comun la frontiera dintre Transnistria și Ucraina) și pe măsura apropierii alegerilor prezidențiale (acestea sînt preconizate pentru decembrie 2016) această confruntare se va amplifica.

Șevciuk nu mai are posibilitatea de a lăsa Sovietul Suprem fără cvorum. În final, blocînd inițiativele președintelui, SS va pune metodic pe el întreaga vină pentru înrăutățirea situației în regiune.

Teoretic, Evgheni Șevciuk are posibilitatea de a dizolva noul soviet suprem. Dacă președintele Guvernului, Tatiana Turanskaia, va alege mandatul de deputat, Guvernul va fi demis, iar deputații vor respinge de trei ori candidaturile la postul de președinte al guvernului propuse de șeful statului. Însă probabilitatea unei asemenea evoluții a situației este foarte mică.

Cel mai probabil este scenariul conform căruia de la putere este înlăturat însuși Șeviuck, iar președinte interimar pînă la alegerile prezidențiale devine președintele Sovietului Suprem. Pentru aceasta, există cîteva variante. Prima variantă – constituțională, cînd parlamentul anunță vot de neîncredere președintelui.

Potrivit art. 75 al Constituției RMN, președintele poate fi înlăturat din funcție în baza acuzațiilor înaintate de Sovietul Suprem, privind săvîrșirea unei infracțiuni grave, confirmate prin verdictul Curții Supreme. Pentru înlăturarea președintelui din funcție trebuie să voteze cel puțin două treimi din deputați. Iar „Obnovlenie” deține majoritatea constituțională.

A doua variantă – Evgheni Șevciuk pleacă singur, în urma presiunilor interne și a pericolului unor anchete penale. Aceasta s-ar putea întîmpla în cazul în care deputații vor decide, brusc, să studieze unele aspecte ale activității lui Evgheni Șevciuk. De exemplu, activitatea așa-zisei firme-tampon „Energo-Kapital”.

Se presupune că prin unele persoane intermediare și companii off-shore, aceasta are legătură cu președintele Șevciuk și ex-premierul Piotr Stepanov (în RM această companie este calificată drept schemă comună dintre Plahotniuc și Șevciuk).

Principalul tip de activitate al companiei „Energo-Kapital” este producția și exportul energiei electrice pe malul drept al Nistrului. Precum menționa presa transnistreană de opoziție, cumpărînd gaz de la stat la un preț redus intenționat, această companie îl vinde producătorului real – MGRES (Centrala Electrică de la Cuciurgan), iar ulterior vinde în RM energia electrică obținută la prețuri contractuale de piață.

Expertul Sergiu Tofilat afirmă că peste 50% dintre mijloacele pe care consumatorii de pe malul drept al Nistrului le achită pentru energia electrică consumată sînt transferate direct pe contul acestei companii intermediare. Potrivit lui, consumatorii achită cîte 5 cenți în plus pentru fiecare kilowatt-oră de energie electrică. Iar ținînd cont de volumul energiei electrice importate anual, „Energo-Kapital” cîștigă pe loc drept 150 de milioane de dolari pe an sau circa 13 milioane de dolari pe lună.

A treia variantă a posibilei demisii a lui Evgheni Șevciuk a fost înaintată în publicația electronică „Svobodnaia pressa” de către redactorul-șef al Agenției „Dnestr”, Roman Konopliov. În opinia lui, în cazul acutizării relațiilor dintre președinte și Sovietul Suprem, Moscova i-ar putea semnala lui Șevciuk să nu mai zăbovească cu demisia – de dragul stabilizării. „E puțin probabil că Moscova va aproba instabilitatea din regiune”, consideră Konopliov.

Au fost făcute publice și alte scenarii de evoluție a evenimentelor. Adversarii lui Șevciuk, spre exemplu, afirmă că actualul președinte acum ar promova la Moscova „utilizarea pîrghiilor neconstituționale de presiune asupra opoziției”, inclusiv puciul.

Iar „Obnovlenie” și businessul mare ce stă în spatele acestuia are o altă agendă după victoria în alegerile parlamentare. Similară celei care nu demult o avea Evgheni Șevciuk – să obțină monopolul asupra puterii de stat. Adică să obțină alegerea președintelui său și formarea propriului guvern.

Precum a declarat Evgheni Șevciuk în ajunul alegerilor în direct la postul de televiziune Pervîi Pridnestrovskii, deținînd majoritatea în parlament, „Sheriff” nu a obținut un președinte de buzunar. În 2011, concernul nu a reușit să obțină acest lucru, însă în decembrie 2016 el are toate șansele să o facă.

Se mai spune că mediul de afaceri din Transnistria deja și-a ales candidatura pentru viitoarele alegeri prezidențiale. Acesta ar fi Oleg Vasilatii – una dintre figurile principale în partidul „Obnovlenie”. Dacă în decembrie 2016 „Sheriff” va reuși să-l facă președinte al nerecunoscutei RMN pe el sau pe alt reprezentant al său, atunci vom avea tot temeiul să numim această regiune „Republica Sheriff”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?