X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Presa rusa: Moscova va castiga al treilea razboi mondial

1 dec. 2015,, 20:00  
1150 8

Foto: sobrehistoria.com

Criza dintre Rusia si Turcia nu a aparut pe teren pustiu: de aproape doua luni Moscova bombardeaza pozitii in Siria, in timp ce in Ucraina armistitiu este respectat cu greu. Statele Unite nu au renuntat la politica de intimidare a Rusiei, mentinand presiunile economice asupra Kremlinului. De fapt, tot ce se intampla in ultiii doi ani trebuie trebuie analizat inclusiv prin prisma conflictului dintre Rusia si SUA, scrie, intr-un comentariu, publicatia Vzgliad.

In acest context, este de la sine inteles ca, atunci cand, pentru prima data in istorie, avionul unei tari membra NATO, a doborat un avion militar rus, starea de ingrijorare a societatii ruse a atins cote maxime. Raspunsul Moscovei: in nici un caz o riposta militara. Nu pentru ca Ankara s-a ascuns in spatele NATO si nici pentru ca, cazand in capcapa provocatiei, Kremlinul s-ar fi trezit atras intr-un conflict cu Turcia. De care nu are nevoie nici Moscova, nici Ankara, afirma Vzgliad.

Moscova a ales alta cale: masuri politice si economice adoptate cu scopul de a determina conducerea turca sa-si ceara scuze si sa recunoasca incorectitudinea actiunilor sale. O misiune complexa si grea, dar fara altrnativa in contextul dat, subliniaza publicatia citata. Mai ales inconditiile in care, in spatiul public a rasarit un urias manunchi de specultii si scenarii despre razboiul declansat de Rusia, care ar juca, acum, pe doua fronturi - Ucraina si Turcia.

Este adevarat, explica Vzgliad, in primavara anului 2014 s-a intrat intr-o noua etapa a conflictului global dintre Rusia si SUA. In Ucraina, el a dobandit forma unui razboi civil. Este adevarat, continua sursa mentionata, Rusia a fost constransa, pracic, sa declanseze operatiunea militara in Siria, cand haosul provocat de SUA a inceput sa capete o amploare amenintatoare la adresa intereselor Moscovei.

Este adevarat, noteaza mai departe cotidianul electronic rus, politica promovata de Vladimir Putin cu multi ani inainte de momentul Crimeea are menirea de a pune capat modului american de a impune pace, un proiect atlantic global. Dar Rusia doreste ca trecerea la o noua arhitectura mondiala sa se faca in liniste, fara implicarea militarilor.

Din pacate, in cadru razboiului informational izbucnit intre SUA si Rusia, "pericolul unui razboi real" nu numai ca exista, dar este activ exploatat, afirma Vzgliad. Sa distrugi inamicul la el acasa, in propria lui curte, inseamna o victorie pe jumatate obtinuta. Iar rusii sunt tot timpul speriati cu "amenintarea razboiului", cu o insistenta care acopera, practic, vocile care sustin ca, de fapt, nu exista un astfel de pericol, considera publicatia rusa.

Cam la fel s-a intamplat si in decembrie 1916, cand societatea a fost dezbinata de incertitudinea privind intentiile tarului. "Prostie sau tradare", se striga la tot pasul. In acea atmosfera tulbure de nesiguranta si deruta a sfarsit imperiul rus si, in acelasi timp, Rusiei i-a fost furata victoria in primul Razboi mondial. O lectie de istorie care ne obliga sa depunem toate eforturile pentru a castiga al treilea Razbhoi mondial, inainte, de fapt, ca el sa inceapta, concluzioneaza Vzgliad.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?