Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Diacov: Nimeni nu face nimic pentru a găsi miliardul

30 noi. 2015,, 15:15  
1519 3
Дьяков: Никто ничего не делает, чтобы найти миллиард
Foto: ipn.md
„Dacă puterea nu se va schimba, dosarul privind miliardul sustras nu va fi soluționat. Nu ne va ajuta nici Kroll. Eu cred că de anchetă trebuie să se ocupe organele noastre competente. Faptul este că în această țară nimeni nu dorește și în prezent nimeni nu face nimic pentru a găsi miliardul și afla adevărul”, a declarat procurorul municipiului Chișinău, Ion Diacov, solicitat de NOI.md să comenteze acest caz.

În opinia lui, cazul privind miliardul va avea aceeași soartă ca și dosarul „7 aprilie 2009”. Ancheta va dura la fel de îndelungat și cu același rezultat.

„Dacă cineva ar fi dorit să găsească miliardul, de acest caz s-ar ocupa specialiști competenți. Este prim-locțiitorul procurorului general Eduard Harunjen – un procuror foarte competent, care trebuie să conducă grupul de anchetă. Din el trebuie să facă parte toată Secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale. Nu pot spune că acei doi procurori care instrumentează cazul Filat nu lucrează, dar sînt convins că nu au suficientă experiență și competență. În cadrul cazului trebuie examinate zeci de decizii guvernamentale și acorduri internaționale, ca să se ajungă la zonele off-shore. Acest caz iese din cadrul unei simple anchete penale, aici sînt necesari specialiști și din alte domenii”, consideră Ion Diacov.

În afară de aceasta, îi ridică mai multe semne de întrebare legalitatea participării la acest dosar a procurorului Vitalie Galeru (fost subaltern al lui Diacov). Procurorul Chișinăului i-a scris procurorului general 20 de pagini de argumente pentru care trebuie tras la răspundere Galeru, care a avut legătură cu judecătoarea Vasilevici în dosarul privind traficul de droguri, mai apoi – în cazul aurului. „Are el dreptul juridic și moral pentru acces la secrete de stat și la toate deciziile Guvernului și Parlamentului?”, se întreabă Diacov.

Miercuri deputații îl așteaptă pe procurorul general cu răspunsuri la întrebările lor. Dar el le va spune că este anchetă secretă, consideră procurorul capitalei. „Această situație însă putea astăzi să nu existe, dacă în 2012 eu aș fi reușit să-l arestez pe Grigore Gacichevici – pe atunci șef al Consiliului de administrație al BEM. Dar atunci mi-au luat dosarul și nu mi-au permis să-l arestez. Rezultatele se cunosc. Pe atunci cota creditelor nefavorabile în portofoliul băncii era doar de 10%”, a comunicat procurorul.

El este sceptic față de ajutorul structurilor străine, deoarece ele nu cunosc nici legislația moldovenească, nici limba, nici situația reală. „Ei vor avea nevoie de cinci ani numai pentru a înțelege cine și ce prezintă în Moldova”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?