Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Delegația moldovenească în CUC a remarcat „un precedent periculos”

27 noi. 2015,, 11:07  
953 5
Молдавская делегация в ОКК отметила «опасный прецедент»
Foto: novostipmr.com
Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) a făcut o adresare, în care își exprimă îngrijorarea în legătură cu utilizarea neautorizată tot mai frecventă a spațiului aerian în Zona de Securitate și în apropierea ei imediată de către aeronave ale Transnistriei. Totodată, delegația remarcă faptul că în ultimele trei luni a crescut semnificativ activitatea operațiunilor de zbor pe aerodromul din Tiraspol.

În adresare se menționează că „pe 22 septembrie 2015, de pe aerodrom au fost executate trei zboruri cu aeronava An-2 (neînregistrată în organele Republicii Moldova), care a efectuat desantarea parașutiștilor, atribuiți, chipurile, contingentului Forțelor de Menținere a Păcii al regiunii transnistrene. Aeronava a violat perimetrul Zonei de Securitate și responsabilitate a Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii.

La 23 septembrie 2015, au fost, de asemenea, executate patru zboruri, care, în pofida înțelegerilor stabilite anterior, la interpelarea părții moldovenești, au fost negate de ofițerii de gardă ai Forțelor de Apărare Antiaeriană ale departamentului militar transnistrean. Totodată, au fost atestate încălcări ale frontierei de stat a Moldovei și Ucrainei.

Această activitate neautorizată este calificată de Autoritatea Aeronautica Civilă și Întreprinderea de Stat MoldATSA drept un precedent extrem de periculos în asigurarea siguranței zborurilor.

Delegația Republicii Moldova s-a adresat delegației transnistrene în CUC, solicitînd să pună punct acțiunilor periculoase și provocatoare de acest gen în perimetrul Zonei de Securitate și în raioanele adiacente.

Delegația, de asemenea, i-a îndemnat pe participanții la operațiunea de pacificare să evalueze cele întîmplate și să sugereze părții transnistrene să se abțină pe viitor de la astfel de acțiuni neautorizate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?