X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Instanța a anulat interdicția privind intrarea unui unionist român în Moldova, dar a menţinut în vigoare interdicţia pentru un savant rus

26 noi. 2015,, 16:00  
1733 3
Молдавский суд снял запрет на въезд в Молдову для румынского униониста, но сохранил в силе для российского ученого
Foto: tv7.md
Interdicția privind intrarea în Moldova a omului de știință rus Serghei Mokşanţev, deportat în luna mai curent din republică, nu a fost ridicată. Ședința de judecată a avut loc la Judecătoria sectorului Centru al capitalei la inițiativa părţii ruseşti, relatează NOI.md.

În luna mai curent directorul Centrului Informaţional Nistru-Prut al Institutului Rus de Studii Strategice (IRSS), Serghei Mokşanţev, a sosit în Moldova pentru a efectua ulterior o vizită în Transnistria. Însă angajaţii Poliției de Frontieră l-au informat pe Aeroportul Chișinău că a primit refuz de intrare pe teritoriul republicii pe un termen de cinci ani. Biroul Migrație a explicat această decizie prin faptul că savantul reprezintă o amenințare pentru securitatea națională a Moldovei. Decizia a fost luată în ciuda faptului că în Transnistria locuiesc părinții lui Mokşanţev şi el nu are acum posibilitatea să-i viziteze.

Potrivit avocatului lui Mokşanţev, care nu a dorit să se prezinte din motive personale, judecătorul Ion Țurcan a declarat în cadrul şedinţei amînarea acesteia și a promis că în cîteva ore va fi anunțată suspendarea interdicției privind intrarea lui Mokşanţev în RM. Însă acest lucru nu a fost făcut. Apărarea lui Mokşanţev intenționează să solicite ridicarea completă a interdicției şi în continuare.

De menţionat că la ședință a fost prezent un angajat autorizat al Ambasadei Rusiei, care a supravegheat respectarea legalităţii procesului judiciar și a intereselor cetățenilor ruși. Diplomații speră că procesul va fi unul de precedent şi va permite elaborarea unui mecanism de lucru pentru modificarea acestor decizii în favoarea cetățenilor ruşi.

Avocatul lui Mokşanţev a menţionat că autoritățile judiciare promovează politica standardelor duble. „Liderul Platformei „Acțiunea 2012”, cetățeanul României Gheorghe Simion a primit pentru declarațiile unioniste refuz de intrare în Moldova pe un termen de cinci ani. Dar peste patru luni, în septembrie 2015, interdicția a fost ridicată. Astfel de acțiuni ale organelor de justiție nu pot fi calificate drept unele care contribuie la transparența deciziilor judecătorești”, a menţionat avocatul.

Încă un caz de aplicare a interdicției de intrare pe teritoriul Moldovei a unui savant rus, coleg al lui Mokşanţev din IRSS, a fost înregistrat miercuri, 25 noiembrie. Candidatul în ştiinţe istorice Nikita Bondarenko a fost informat la sosirea de la Moscova pe Aeroportul Chișinău că nu poate vizita Moldova, fiind nevoit să plece cu următorul zbor în Rusia. Omul de știință intenţiona să ajungă la Tiraspol pentru a participa la o conferință internațională sîrbo-transnistreană. Se comunică că Ministerul Afacerilor Externe al Transnistriei a emis o notă de protest și a promis să aplice măsuri de răspuns.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?