X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

PL propune înregistrarea cetăţenilor străini care pleacă în Transnistria

26 noi. 2015,, 09:50  
693 4
ЛП предлагает вести учет иностранных граждан, посещающих Приднестровский регион
Foto: tribuna.md
Partidul Liberal propune înregistrarea cetăţenilor care au sosit în Republica Moldova şi au decis să viziteze regiunea transnistreană. Iniţiativa a parvenit de la preşedintele Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, vicepreşedintele PL Veaceslav Untilă.

Deputatul a prezentat miercuri proiectul de lege la şedinţa comisiei pe care o conduce, spunînd că documentul este extrem de important pe fundalul situaţiei geopolitice dificile.

"Pe fundalul problemelor interne şi politice din Moldova, am lăsat la o parte o altă problemă, care ţine de regiunea transnistreană. Avem nevoie de claritate referitoare la cifra cetăţenilor străini care vizitează regiunea. Conform ultimelor date, în ţară sosesc mai mulţi cetăţeni străini decît pleacă. Mulţi dintre ei vizitează regiunea transnistreană, iar în continuare soarta lor nu se cunoaște", a explicat Untilă.

Potrivit lui, organelor de drept trebuie să le fie acordată posibilitatea de a-şi face lucrul, avînd informaţii despre cetăţenii străini.

"La intrarea în regiunea transnistreană cetăţenii sînt obligaţi să completeze foile migraţionale, care sînt păstrate pînă la ieşirea din regiune. Posibil, şi noi ar trebui să recurgem la o asemenea practică", a opinat liberalul.

Deputatul liberal-democrat Octavian Grama a propus să nu se limiteze la vizitele cetăţenilor străini în regiunea transnistreană, dar şi să se ia măsuri în privinţa rudelor studenţilor străini ai universităţilor moldoveneşti.

"La Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacologie studiază mulţi sirieni, palestinieni. Mulţi dintre ei invită rudele şi prietenii în ospeţie şi noi ştim foarte puţine lucruri despre aflarea lor în Moldova. Uitaţi-vă ce se întîmplă în Belgia. Cred că asemenea iniţiativă este necesară", a spus el.

Proiectul de lege a fost criticat de deputatul comunist Anatolie Gorilă, care consideră că această măsură va agrava situaţia dintre cele două maluri ale Nistrului.

"Avem deja frontieră cu regiunea transnistreană, Poliţia de Frontieră patrulează regiunea. Acum propuneţi şi foi migraţionale. Aceasta doar ne va îndepărta unul de altul. Ceea ce propuneţi este o frică inventată de guvernarea proeuropeană", a afirmat el.

Deputatul independent, fostul vicepremier pentru Reintegrare Eugen Carpov l-a corectat pe Gorilă, menţionînd că Moldova nu a stabilit nicio frontieră.

"Există o linie administrativă, care nu este frontieră de stat. Acolo nu avem echipe ale Poliţiei de Frontieră. Susţinem proiectul şi considerăm necesară sporirea controlului asupra sosirilor şi plecărilor", a spus el.

Și socialiştii au criticat propunerea, considerînd că sub incidenţa acestei legi cad şi locuitorii regiunii transnistrene care deţin cetăţenia Federaţiei Ruse.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?