Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Guvernul mizează pe continuarea programelor de asistenţă ale partenerilor externi

25 noi. 2015,, 12:15  
502 0
Правительство Молдовы рассчитывает на продолжение программ помощи внешних партнеров
Foto: gov.md
Posibilitatea prelungirii unor programe de asistenţă în Moldova, inclusiv "Agricultura competitivă" (MAC-P) din partea Băncii Mondiale şi 2KR al Japoniei au făcut obiectul discuţiilor la şedinţa Comitetului interministerial pentru planificarea strategică (CIPS), prezidată ieri de prim-ministrul în exercițiu, Gheorghe Brega.

Potrivit Serviciului de presă al Guvernului, ministrul în exerciţiu al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ion Sula, a argumentat acest lucru prin faptul că proiectele menționate sînt realizate timp de mai mulţi ani şi contribuie la dezvoltarea ramurii.

Participanţii la şedinţă au aprobat propunerea de a purta negocieri cu BM privind finanţarea celei de-a doua etape a proiectului MAC-P, deoarece prima expiră în 2017. Bugetul total al proiectului, inclusiv contribuţia Guvernului Republicii Moldova, constituie circa $27 mil.

De asemenea, membrii CIPS au susţinut propunerea de extindere a Programului 2KR, prin al cărui intermediu, pe parcursul a 15 ani, peste 3500 de producători agricoli au beneficiat de circa 7580 de unităţi de tehnică nouă în condiţii avantajoase.

Membrii CIPS au considerat oportună şi examinarea posibilităţii de a continua colaborarea cu Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD), întrucît următoarea perioada de finanţare a programelor investiţionale este planificată pentru perioada 2016-2018, iar Biroul de conducere al IFAD va aproba bugetul şi alocarea banilor pe ţări în luna decembrie 2015. Pe parcursul ultimilor 15 ani, Republica Moldova a beneficiat de şase proiecte IFAD în sumă totală de peste $100 de milioane.

Secretarul general al Guvernului, Sergiu Palihovici, a menţionat necesitatea adoptării noii strategii de cooperare a Austriei cu Republica Moldova pentru perioada 2016-2020, deoarece actuala expiră anul curent.

"Domeniile prioritare ce vizează noua strategie, de asemenea, se refera la educaţie, proiecte de infrastructură, inclusiv sisteme de aprovizionare cu apă, dar şi aspecte transversale, cum ar fi: promovarea egalităţii de gen şi încurajarea participării femeilor în procesele politice şi socio-economice", a spus Palihovici.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?