Transnistria stiri: 1393
Preşedintele stiri: 4035

Cheianu, despre încolţirea lui Candu la Bruxelles

21 noi. 2015,, 10:45  
997 7

Foto: publika.md

După cele întâmplate la începutul acestei săptămâni în Parlamentul European, când speakerul Andrian Candu a fost strâns la perete de către europarlamentari cu întrebări despre oligarhia din Republica Moldova şi, mai ales, despre naşul său, Vladimir Plahotniuc, preşedintele Parlamentului trebuia să-şi anunţe imediat demisia. Or, în standarde europene, încolţirea în aşa hal a unui politician este o tragedie, afirmă scenaristul şi jurnalistul Constantin Cheianu.

„Ceea ce s-a întâmplat la Bruxelles este grav de tot. Eu cred că puţin politicieni din vreo ţară au fost atât de rău încolţiţi cum a fost acest Candu. În standarde europene, acest caz este o tragedie pentru un politician şi pentru un sistem politic dintr-o ţară. Imediat la venirea în ţară sau chiar de acolo trebuia să transmită că îşi dă demisia. Sau aici să înceapă nişte procese, toţi să se autosesizeze. Nu s-a întâmplat nimic, el a venit, a ieşit în faţa presei. Eu am comparat mutra lui când stătea acolo, la Bruxelles, între deputaţi europeni, aşa puţin stresat, speriat, şi cât de mulţumit şi degajat stătea în faţa jurnaliştilor şi le explica cât de frumos e totul şi cât de ok a fost vizita. E ceva ieşit din comun ca în Parlamentul European să fii bătut atât de rău. Eu încă mai aştept că ceva o să se întâmple”, susţine Cheianu.

Amintim că în cadrul şedinţei Comisiei Afaceri Externe a Parlamentului European de la începutul acestei săptămâni, la care a participat şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, acesta a fost întrebat cum va lupta cu oligarhia din Republica Moldova, în special cu „oligarhul Plahotniuc, finanţatorul PD”, şi de ce a demis propriul Guvern. Deputaţii europeni au declarat că din cauza clasei politice de la Chişinău, Republica Moldova a ratat o oportunitate de a se apropia de Uniunea Europeană, iar procesele politice au ajuns sub controlul oligarhilor.

Ce-i drept, odată revenit la Chişinău, speakerul Andrian Candu a răstălmăcit mesajele oficialilor europeni. „Republica Moldova este un partener al Uniunii Europene. Există un angajament ferm, atât la nivelul Parlamentului European, cât şi la nivelul Comisiei Europene, de a sprijini RM. Mesajul de bază al colegilor din UE este să depăşim criza politică şi în timpul cel mai apropiat să fie formată o majoritate parlamentară confortabilă pentru susţinerea unui Guvern eficient şi pentru continuarea reformelor începute. Ei înţeleg bine contextul politic din RM şi ne încurajează”, a declarat Candu, făcând bilanţul vizitei sale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?