Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Soarta lui Assad va fi decisă în reuniunea internațională privind Siria

21 noi. 2015,, 00:00  
818 4

Foto: alalamiatv.com

Soarta președintelui sirian Bashar al-Assad va fi decisă în cursul viitoarelor reuniuni internaționale privind Siria, a anunțat joi diplomația americană, în condițiile în care viitorul lui Al-Assad rămîne mărul discordiei printre marile puteri, informează AFP.

Reprezentanții a circa 20 de țări și organizații — printre care SUA, Rusia, Iran, Arabia Saudită și țări europene — și-au încheiat sîmbăta trecută summitul de la Viena prin semnarea unui document comun ce stabilește un calendar pentru o eventuală tranziție politică în Siria, țară sfîșiată de război.

'Rolul lui Al-Assad rămîne o problemă care trebuie gestionată. Admitem cu toții acest lucru', a recunoscut purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat american, John Kirby. 'Rolul lui Al-Assad în această tranziție va fi decis în timpul sesiunilor de convorbiri multilaterale care vor continua să aibă loc', a adăugat Kirby, fără a preciza nici cînd, nici unde vor avea loc convorbirile diplomatice.

Comunitatea internațională a relansat un proces de negocieri pentru a găsi o cale de ieșire din conflictul sirian — însă fără opoziția sau regimul de la Damasc — prin două mari reuniuni organizate la Viena, la 30 octombrie și 14 noiembrie.

'Dorim o tranziție spre un guvern fără Assad, unul reprezentativ pentru poporul sirian și care să răspundă așteptărilor sale', a reafirmat purtătorul de cuvînt al diplomației americane.

Calendarul pentru soluționarea crizei siriene, adoptat sîmbătă la Viena, prevede o reuniune între regimul lui Al-Assad și membri ai opoziției pînă la 1 ianuarie 2016, formarea unui guvern de tranziție în următoarele șase luni, adoptarea unei noi Constituții, apoi organizarea de alegeri libere în următoarele 18 luni. Un armistițiu se numără de asemenea printre obiective. Cu toate acestea, nu este precizat dacă toate aceste obiective se vor succeda sau se vor suprapune.

În timpul vizitei pe care a efectuat-o marți la Paris, secretarul de stat al SUA, John Kerry, a afirmat că Siria se află, probabil, la cîteva săptămîni înainte de 'o mare tranziție'.

Însă președintele sirian Bashar al-Assad și-a exprimat rezervele sale față de un compromis la Viena, apreciind într-un interviu pentru postul de televiziune italian RAI că nu poate exista un calendar de tranziție care să prevadă alegeri, atîta vreme cît sînt regiuni aflate sub controlul rebelilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?