X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4037

Subiectele ce vor fi discutate la şedinţa Guvernului

18 noi. 2015,, 10:00  
545 0
Что будут обсуждать на заседании правительства?
Foto: ipn.md
Astăzi, conform preconizărilor, la şedinţa Guvernului urmează să fie examinate 13 proiecte, notează NOI.md. Dintre aceastea pot fi remarcate trei documente. Primul se referă la cadre. În cazul unui premier interimar şi miniştri în exerciţiu este puţin probabil ca cineva să fie desemnat din nou în funcţie, deşi la noi orice e posibil. Aflarea detaliilor în aceste chestiuni este un dificilă, deoarece ele întotdeauna au un caracter închis.

Următorul este proiectul hotărîrii Guvernului privind aprobarea noii componenţe nominale a Colegiului Ministerului Transporturilor. De menţionat că fostul premier încă în prima decadă a lunii septembrie, conformîndu-se revendicărilor protestatarilor din partea Platformei „DA”, a emis o dispoziţie potrivit căreia toate ministerele trebuiau să revizuiască timp de o săptămînă componenţa nominală a colegiului său, să includă în ea reprezentanţi ai societăţii civile şi să o prezinte spre aprobare printr-o hotărîre generală a Guvernului pentru toate ministerele.

De atunci au trecut mai mult de şapte zile, însă, deocamdată, printr-o hotărîre separată, a fost aprobată doar componenţa nominală a Colegiului Ministerului Tineretului şi Sportului, iar în cadrul şedinţei de astăzi va fi examinată şi aprobată componenţa Colegiului Ministerului Transporturilor. Cu toate acestea, din motive necunoscute, reprezentanţii promişi ai societăţii nu s-au regăsit pe ea. Desigur, cu excepția unui elev şi student, incluşi în componenţa Colegiului Ministerului Tineretului și Sportului, aprobată la şedinţa Guvernului din 28 octombrie, precum și a președintelui Confederației Sindicatelor Transportatorilor și Drumarilor, propus de Ministerul Transporturilor la această şedinţă. Celelalte 14 ministere se pare că nu au reuşit să revizuiască componenţa colegiilor sale și, prin urmare, au ignorat revendicările protestatarilor și dispoziţia prim-ministrului în acest sens.

Următorul proiect a fost propus de Ministerul Justiţiei. Proiectul prevede introducerea unor modificări şi completări la Regulamentul cu privire la procedurile de asigurare a transparenţei în procesul de elaborare şi adoptare a deciziilor de către ministere, alte organe ale administrației centrale de stat şi serviciile desconcentrate ale acestora. Şi aici apare un şir de întrebări. Proiectul solicitat a fost elaborat încă în luna martie a anului curent, dar propus de abia astăzi, adică după ce au căzut două guverne. În acest caz, proiectul, probabil, ar trebui să fie cel puţin reexaminat şi avizat deja de miniştrii în exerciţiu.

Autorii proiectului dau asigurări că modificările şi completările, chipurile, vor contribui la claritate în asigurarea transparenţei proiectelor elaborate de structurile publice şi vor spori eficiența deciziilor adoptate cu participarea societăţii. Pentru aceasta, în locul termenului prescris de publicare a proiectelor în vederea supunerii acestora consultărilor de „cel mult 15 zile lucrătoare” vor introduce „cel puţin 10 zile lucrătoare”. Şi dacă anterior unele ministere deseori greşeau şi publicau proiectele pentru consultare pe un termen de 5-15 zile, fapt ce nu încălca Regulamentul, deoarece se încadra în termenul prevăzut de „cel mult 15 zile lucrătoare”, atunci acum vor fi 10 zile, ceea ce la fel va corespunde normelor de „cel puţin 10 zile lucrătoare”. Astfel, se va face o „economie” de cinci zile în chestiunile ce vizează transparenţa deciziilor, precum şi va creşte termenul consultațiilor, însă doar pe hîrtie. Autorii susţin că proiectul a fost supus unei expertize anticorupţionale şi implementarea lui nu necesită finanţare suplimentară.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?