Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Serebrian: Nici Republica Moldova nu e la adăpost de pericolul care paște Europa

16 noi. 2015,, 15:54  
829 3

Serebrian: Nici Republica Moldova nu e la adăpost de pericolul care paște Europa
Foto: europalibera.org

Fostul ambasador al Republicii Moldova în Franța, actual ambasador în Germania, Oleg Serebrian, consideră că nici țara noastră nu e ocolită de pericolul unor eventuale conflicte interconfesionale. Diplomatul susține că în contextul atentatelor de la Paris, toate țările din spațiul european trebuie să dea dovadă de vigilență, notează NOI.md.

„Nu e nimeni la adăpost. În procesul de depopulare prin care trecem, fiți siguri că locul nu va rămîne gol. Republica Moldova este în preajma unor state în plină creștere demografică la cîteva sute de kilometri de noi. Se găsesc țări care deja au 80 de milioane de locuitori și o populație care pulsează și care exportă anual cîteva sute de mii de imigranți în diferite direcții. Orientul Apropiat și Mijlociu nu e atît de departe”, a explicat diplomatul în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

În opinia ambasadorului, Republica Moldova este un loc de tranzit spre Europa pentru o serie întreagă de imigranți din Pakistan, Bangladesh, lucru care, de asemenea, generează anumite riscuri.

„Fiți siguri că, în decurs de cîțiva ani, numărul comunităților musulmane în Republica Moldova va crește. E firesc să vedem implantările lor în sud-estul Europei, în țări care se repopulează cu o viteză tot atît de mare ca și Republica Moldova. Și, în aceste condiții, ciocnirile acestea interconfesionale și de civilizație se vor înteți și vor deveni mai evidente. Deci, orice se poate întîmpla. Un avion care zboară spre Paris sau spre Viena poate fi atacat. Cred că vigilența este un lucru firesc pentru toate țările din spațiul european”, a explicat Oleg Serebrian.

Diplomatul mai consideră că singurul efect politic pe care îl vor genera atacurile teroriste de la Paris constă în creșterea popularității partidelor de extremă dreaptă, în Europa.

„Amenințarea persistă și pentru alte capitale importante ca Roma și Londra, înțeleg că sînt vizate întîi de toate. Singurul efect politic palpabil pe care îl vom avea este creșterea galopantă a procentului partidelor de dreapta mai radicală – Frontul Național în Franța, nu exclud Partidul Național Democrat al Germaniei sau formațiuni noi cum au apărut în Germania, care nu au neapărat o tentă politică, dar se opun imigrației”, a conchis Serebrian.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?