Eurovision stiri: 513
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Osipov: 1 ianuarie 2016 nu este ziua Apocalipsei pentru economia transnistreană

16 noi. 2015,, 14:30  
1041 2
Осипов: 1 января 2016 года – это не день апокалипсиса для приднестровской экономики
Foto: newsmoldova.md
Vicepremierul în exercițiu pentru Reintegrare, Victor Osipov, a îndemnat să nu se dramatizeze în legătură cu intrarea în vigoare, la 1 ianuarie 2016, a Acordului de liber schimb dintre Republica Moldova și UE. Oficialul a declarat că relațiile economice dintre Transnistria și UE nu vor fi afectate, informează NOI.md.

În cadrul întrevederii cu reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Radojko Bogojević, Victor Osipov a infirmat zvonurile cu privire la „catastrofa ce urmează și colapsul întreprinderilor transnistrene”, pentru care nu vor mai fi valabile preferințele comerciale ale UE. Politicianul i-a acuzat de răspîndirea acestor zvonuri pe cei care permanent dramatizează unele situații sau date. „Vă pot asigura că 1 ianuarie 2016 nu este ziua Apocalipsei pentru economia transnistreană. Agenții economici transnistreni vor continua să coopereze activ cu UE în condiții bune pentru ei”, a subliniat Osipov.

La 1 ianuarie 2016, intră în vigoare Acordul de liber schimb dintre Moldova și UE. Totodată, regimul de preferințe comerciale autonome pentru Transnistria, care expiră la sfîrșitul acestui an, nu va fi prelungit. Informația a fost comunicată anterior, în cadrul vizitei de la Chișinău, de către comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmström, care a menționat că problema aderării regiunii transnistrene la Zona de Liber Schimb cu UE în totalitate depinde de administrația de la Tiraspol.

Anterior președintele nerecunoscutei RMN, Evgheni Șevciuk, a declarat că Transnistria nu poate adera la Acordul de liber schimb cu condițiile negociate de Chișinău. Încercarea de a impune Tiraspolului unele condiții în acest sens a fost calificată de Șevciuk drept „subminarea sistemului politic și independenței economice a Transnistriei”.

Uniunea Europeană aplică regimul de preferințe comerciale autonome pentru agenții economici din Transnistria din anul 2008.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?