X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

John Kerry la Tunis, pentru consolidarea parteneriatului politic, economic și de securitate

13 noi. 2015,, 13:20  
563 0

Foto: lenta.ru

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a sosit vineri la Tunis, unde va participa la cea de-a doua rundă de discuții în cadrul dialogului strategic vizînd întărirea parteneriatului politic, economic și de securitate cu tînăra democrație tunisiană, care a primit statutul de 'aliat major' al Statelor Unite, relatează AFP.

Oficialul american se va întîlni cu membrii Cvartetului pentru Dialog Național Tunisian, recompensat cu Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2015 pentru contribuția sa la tranziția spre democrație în urmă cu doi ani.

La Tunis, John Kerry va avea o întrevedere și cu președintele Béji Caid Essebsi și va deschide cele trei grupuri de lucru (securitate, economie și parteneriat politic) din cadrul dialogului strategic.

Relațiile bilaterale americano-tunisiene cunosc o etapă nouă după revoluția din 2011 și alungarea de la putere a președintelui Zine el Abidine Ben Ali. În luna octombrie, SUA și-au anunțat intenția de a-și dubla asistența acordată armatei și forțelor de securitate tunisiene.

Tunisia s-a alăturat recent coaliției împotriva Statului Islamic, grupare care a revendicat cele două atentate sîngeroase din acest an, de la Muzeul Bardo din Tunis și din stațiunea Sousse, soldate cu 60 de morți, printre care 59 de turiști.

Din cauza insecurității, țara se confruntă și cu situație economică dificilă, mai ales în sectorul turistic.

După ce, din 2011, ajutorul american pentru Tunisia a depășit 700 milioane de dolari, vizita lui Kerry va permite și studierea unei noi garanții de credit de 500 milioane de dolari, la cererea guvernului nord-african. În luna septembrie, acesta a anunțat că dorește să solicite un nou program de asistență din partea Fondul Monetar Internațional, de cel puțin 1,7 miliarde de dolari.

Din capitală tunisiană, John Kerry va pleca spre Viena, unde sîmbătă este programată o nouă reuniune internațională cu privire la Siria.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?