X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4009

Foreign Policy: Coşmarul musulman al lui Putin

4 noi. 2015,, 16:15  
3423 7

Foto: reuters.com

Președintele Vladimir Putin, cel mai notoriu jucător din Rusia, a aruncat zarurile, a vazut ce i-a ieşit si a plecat la razboi civil în Siria. El foloseste cu fermitate cele mai noi arme din arsenalul său pentru a salva regimul putred al lui Bashar al-Assad si a transformat pe loc Kremlinul în centrul diplomației Orientului Mijlociu, scrie Marvin Kiełb, expert al Pulitzer Center si Institutul Brookings, într-un articol pentru Foreign Policy.

„Va reusi Putin acolo unde alții au eșuat?” – se intresba autorul. „Este posibil, dar puțin probabil. Președintele rus a stîrnit un cuib de viespi în Siria, și toată lumea, inclusiv Putin, s-au trezit cu noi intepături”, – spune Kiełb.

O privire mai atentă la jocul Putin ne permite să vedem că zarurile care i-au iesit il vor duce la pierzanie. Din motive pur interne. Porblema este ca Putin continua sa neglijeze o parte importanta a populatiei sale: mai mult de 20 de milioane din cei 144 de milioane de cetateni rusi sînt musulmani sunniți. Musulmani care în mod natural simpatizeaza musulmanilor sunniți din afara Rusiei, pe care aviatia lui Putin îi bombardeaza in Siria, ucigand tot ce se nimereste, terroristi, civili, copii.

Dar Putin nu doar ca a ordonat bombardarea insurgenților sunniți din Siria, el a mai facut ceva. A creat o nouă coaliție a statelor şiite condusă de Rusia. Din coalitie fac parte Iran, Irak și Siria.

„Astfel, conștient sau inconștient, el a început războiul actual contra sunitilor arabi, condusi de Arabia Saudită și aliati ai SUA” – se spune in articol.

Acest lucru aruncă lui Putin o provocare existențială care nu poate fi ignorata – o dilemă înrădăcinată în demografia și istoria Rusiei. Cei mai multi dintre cetatenii ruși musulmani sut sunniți care trăiesc în Caucazul de Nord, de unde au pornit foarte multe revolte islamice anti-ruse. Nu cu mult timp în urmă Rusia a desfasurat doua razboaie sangeroase cu Cecenia, în care musulmanii s-au confruntat cu slavii. Vecinul Dagestan este un alt „butoi cu pulbere”.

Reprezentanții clerului din Daghestan au rostit predici în sprijinul „Statului Islamic” și nu mai puțin de 2.400 de tineri musulmani din Rusia au auzit acest apel.

Coșmarul permanent al lui Putin este că, atunci cînd acesti tineri vor însuși tactica razboiul de guerrilla si a terorismului modern, se vor întoarce în Rusia unde vor arunca în aer avioane, trenuri, teatre și școli, așa cum au făcut şi înainte, spune autorul.

Reporterii pro-Kremlin care au reflectat evenimentele din Ucraina, acum transmit evenimentele din Siria – aceleași povești, aceleași mesaje triumfatoare – care provoaca infuzie de mîndrie in randul etnicilor rusi si o profunda anxietate și durere în randul sunniților din Rusia.

„Musulmanii ruși sînt uimiti și speriati de ceea ce văd și aud. Chiar dacă Rusia nu ar fi intrat în războiul sirian, amenințarea unui nou focar de violență, precum cel din Cecenia, exista oricum. Acum probabilitatea unei revolte a musulmanilor furioși a devenit chiar mai reala. De fapt, este doar o chestiune de timp”, – conchide Marvin Kiełb.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?