Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1430
Preşedintele stiri: 4020

Încă o biserică din lemn din capitală îşi va redeschide uşile, în curînd

2 noi. 2015,, 10:00   Capitala
4466 0
В столице началась реставрация старинной деревянной церкви
Foto: free-time.md
După ce a stat în paragină mai bine de 20 de ani, cea de-a doua biserică din lemn de pe teritoriul Muzeului Satului din Chișinău a fost restaurată. Parohul dă asigurări că lăcaşul sfînt îşi va redeschide uşile pentru credincioşi în cîteva luni.

Rămăşiţele bisericii au fost aduse în capitală acum 20 de ani din satul Gîrbova, raionul Ocnița. Preotul spune că după restaurare lăcaşul îşi va recăpăta aspectul de altădată.

"S-au păstrat poze, și în special măsurările care au avut loc cu 30 de ani în urmă. În baza acelor măsurări, noi acum restabilim și restaurăm monumentul", a spus parohul Bisericii, Serghei Curnic.

Pentru a preveni incendiile, lemnul va fi prelucrat cu soluție ignifugă şi va fi montat un paratrăsnet.

"Ca regulă, intrările în bisericile vechi de lemn sînt foarte joase, pentru că oricine intră în casa Domnului trebuie să-și plece capul", a adăugat parohul.

Pe teritoriul muzeului se mai află o biserică la fel de valoroasă. Aceasta constituie un punct de atracţie pentru turişti, iar mirii şi miresele stau la coadă pentru a se cununa aici.

"Este bine cîte de cît, acestea se restaurează, întrucît acest fapt le aduce aminte oamenilor de istorie şi trecut", a menţionat ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Artur Michalski.

Lăcaşul sfînt este un monument istoric ce datează din anul 1775. Restaurarea lui va costa în jur de un milion de lei. În Moldova sînt trei biserici din lemn.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?