X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Solicitanţii străni vor putea valida în Moldova brevetele europene şi să depună cerere pentru eliberarea lor

31 oct. 2015,, 15:30   Societate
3477 0

Foto: agepi.md

Solicitanţii străni vor putea valida în Moldova brevetele europene şi cererile de brevet european, începând cu 1 noiembrie anului 2015.

Directorul Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), Octavian Apostol, a spus vineri, într-o conferinţă de presă cu prilejul intrării în vigoare a Acordului privind validarea brevetelor europene, semnat între Guvernul Moldovei şi Organizaţia europeană de brevete (OEB), că aceste brevete vor beneficia de aceleaşi drepturi şi protecţie legală ca şi brevetele naţionale, eliberate în Moldova.

"Protecţia pe calea brevetului european va stimula transferul de tehnologii moderne şi investiţii în economia ţării. De asemenea, sistemul de validare a brevetelor europene va contribui la creşterea substanţială a gradului de încredere a învestitorilor străini în capacitatea legislaţiei şi infrastructurii tehnico-administrative din RM de a le proteja investiţiile", a spus el.

Şefa Direcţiei brevete AGEPI, Ala Gluşan, a menţionat că ratificarea Acordului de validare va permite Moldovei să profite de anumite avantaje sub aspectul cooperării, în vederea armonizării procedurilor şi legislaţiei, practicii de examinare a cererilor de brevet, precum şi pregătirii specialiştilor în domeniul proprietăţii intelectuale.

"Solicitanţii de a valida brevetul vor trebui să depună o cerere la OEB, după ce vor achita taxa. Dacă OEB va elibera brevetul european, solicitantul va trebui să depună la AGEPI traducerea în limba română a documentului de brevet. AGEPI va publica traducerea brevetului european, oferind astfel acces publicului interesat la informaţia de brevet", a spus ea.

Moldova va deveni cea de-a 42-a ţară în care protecţia prin brevet poate fi obţinută simultan printr-o singură cerere de brevet european depusă la Oficiul OEB.

Acordul între Guvernul Moldovei şi OEB privind validarea brevetelor europene, semnat la Munchen în octombrie 2013, a fost ratificat de Parlamentul RM în aprilie 2015. Moldova cooperează cu OEB de mai bine de 15 ani. OEB a sprijinit AGEPI în îmbunătăţirea competenţelor profesionale ale specialiştilor AGEPI în domeniul administrării şi examinării cererilor de brevete. OEB a acordat, de asemenea, asistenţă tehnică şi juridică pentru consolidarea capacităţilor AGEPI în vederea implementării sistemului de validare în Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?