X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4011

Pușcaș: Schimbarea frecventă a premierilor este un lucru normal în regimurile parlamentare (VIDEO)

30 oct. 2015,, 18:17   Politică
5694 1

Pușcaș: Schimbarea frecventă a premierilor este un lucru normal în regimurile parlamentare
Foto: noi.md

Actualul cabinet de miniștri va putea îndeplini doar funcția de administrare a treburilor publice pînă la învestirea unui nou guvern, a explicat pentru NOI.md fostul judecător al Curții Constituționale Victor Pușcaș. Expertul a precizat că Valeriu Streleț nu mai poate să îndeplinească funcția de premier în exercițiu, avînd în vedere că a fost demis pentru suspiciuni de corupție.

„Cazul de ieri este asemănător cu cazul demisiei Guvernului Filat, în 2013. Dacă e același temei, atunci președintele nu poate să-i permită premierului să îndeplinească funcția de premier în exercițiu, dar trebuie să numească un premier interimar din rîndurile vicepremierilor. Președintele este obligat să numească un premier interimar în toate cazurile în care guvernele pleacă în demisie”, a explicat fostul judecător la Curtea Constituțională.

Victor Pușcaș a menționat că nu vede o problemă în schimbarea frecventă a prim-miniștrilor, întrucît asemenea fenomene sînt specifice regimului parlamentar. „În statele cu regimuri politice parlamentare, anual pleacă cîte un guvern. De exemplu în Italia se atestă o astfel de situație. Nu-i de mirare, așa e regimul parlamentar. Dacă ar fi regim prezidențial, ar fi o altă situație”, a menționat Pușcaș.

Fostul judecător la CC a mai explicat că după căderea Guvernului Streleț, șeful statului urmează să inițieze o nouă rundă de consultări cu fracțiunile parlamentare, pentru a numi un candidat la funcția de premier. Acesta va cere, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate. În cazul în care Guvernul nu este învestit după cel puțin două încercări, șeful statului este în drept să dizolve Parlamentul, a mai explicat fostul judecător la Curtea Constituțională.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?