Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Parlamentul European le cere statelor membre să asigure "protecția" lui Edward Snowden

30 oct. 2015,, 03:00   Externe
3167 0

Foto: agerpres.ro

Eurodeputații le-au cerut joi statelor membre ale Uniunii Europene să-i 'ofere protecție' lui Edward Snowden, fost colaborator al Agenției de Securitate Națională a SUA (NSA), aflat la originea dezvăluirilor privind practicile serviciilor de informații americane, transmite AFP. Într-o rezoluție care solicită garanții sporite pentru datele personale ale cetățenilor europeni, membrii Parlamentului European, reuniți în sesiune plenară la Strasbourg, cer statelor Uniunii Europene să 'abandoneze orice urmărire' a lui Snowden. Acesta se află în prezent în Rusia, care i-a oferit protecție din 2013.

Țările membre trebuie să împiedice extrădarea lui Edward Snowden, în semn de recunoaștere a statutului său de avertizor de integritate și de apărător internațional al drepturilor omului — susțin eurodeputații în rezoluția adoptată joi.

Edward Snowden a calificat pe contul său de Twitter drept 'extraordinar' votul din PE, pe care l-a apreciat ca fiind 'o mână întinsă de prieteni'. Rezoluția, care nu are caracter legislativ, fiind doar un mesaj politic, a fost adoptată cu 342 de voturi pentru, 274 voturi contra și 29 de abțineri.

De asemenea, Parlamentul European a salutat recenta decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CEJ) de a invalida cadrul juridic (numit 'Safe Harbor') al transferurilor de date personale în scopuri comerciale între UE și SUA, într-un caz în care este implicată compania Facebook.

Pe 6 octombrie, CDEJ a declarat 'invalid' cadrul juridic care acoperă transferul de date personale din UE către SUA. Instanța europeană i-a dat astfel dreptate cetățeanului austriac Max Schrems, utilizator de Facebook și care a contestat o decizie din anul 2000 a Comisiei Europene. Executivul UE estimase că SUA asigură un 'nivel de protecție adecvat' datelor cu caracter personal transferate peste Atlantic.

În plus, europarlamentarii s-au declarat îngrijorați de evoluțiile din unele țări, în special Franța, Marea Britanie și Olanda, unde au fost adoptate legi care extind capacitățile de supraveghere ale serviciilor de informații.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?