X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Expert: Șansele ca Guvernul să cadă sînt 50 la 50

28 oct. 2015,, 15:58   Politică
2852 2

Expert: Șansele ca Guvernul să cadă sînt 50 la 50
Foto: info-prim.md

Democrații ar putea înainta anumite condiții premierului Valeriu Streleț, în schimbul menținerii în funcție a actualului executiv. Una dintre acestea ar putea fi cooptarea grupului Leancă la guvernare. Opinia aparține analistului politic Ion Tăbîrță, vicedirector al Centrului „Politicon” și a fost exprimată pentru NOI.md.

Potrivit politologului, dacă moțiunea de cenzură împotriva Guvernului nu va trece în Parlament, PL, PD și PLDM vor trebui să identifice modalități pentru asigurarea unei majorități parlamentare stabile, cel puțin pînă la alegerea președintelui.

„În acest caz va fi nevoie de cooptarea grupului Leancă, asta cred că va fi o condiție a democraților pentru premierul Streleț. Acum majoritatea constituie 50 de mandate funcționale, ceea ce nu este suficient. Negocierile s-ar putea complica și în cazul în care PLDM va înainta o anumită foaie de parcurs, un program de reforme. Apare întrebarea: în ce măsură premierul Streleț va putea promova anumite reforme în condițiile în care democrații se opun?”, a explicat Ion Tăbîrță.

Potrivit politologului, în cazul în care Guvernul Streleț va fi totuși demis, restabilirea coaliției în formatul existent, cu participarea PLDM, va fi extrem de dificilă. „Nu cred că PLDM va urma exemplul anului 2013, cînd, după ce a căzut Guvernul Filat, din nou a mers la negocieri. Mai degrabă PLDM va trece într-o anumită opoziție, iar membrii se vor concentra pe resetarea partidului”, afirmă Ion Tăbîrță.

Interlocutorul mai spune că demisia Guvernului Streleț va crea premise pentru formarea unei coaliții între PD, PCRM și PSRM. „Avantajul unei astfel de coaliții este că poate alege la primăvară șeful statului, ceea ce presupune o anumită stabilitate politică. Dezavantajele ar fi că va trebui plătit tribut Moscovei”, susține intervievatul.

În opinia lui Ion Tăbîrță, nu poate fi exclusă nici varianta alegerilor anticipate, odată cu căderea Guvernului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?