Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4020

Socialiştii au cerut ANRE-ului desfăşurarea unei şedinţe urgente pentru anularea deciziei de majorare a tarifelor

27 oct. 2015,, 15:45   Societate
3344 1
Социалисты потребовали от НАРЭ отмены решения о повышении тарифов
Foto: socialistii.md
Partidul Socialiştilor din Moldova (PSRM) a cerut Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să convoace o şedinţă de urgenţă pentru anularea deciziei de majorare a tarifelor la energia electrică şi gazele naturale.

Circa 200 de persoane au scandat marţi, într-o acţiune de protest la ANRE "Jos tarifele liberale!", "Demisie!", "Nu majorării tarifelor!", "Ajunge să furaţi!".

Preşedintele PSRM, Igor Dodon, a spus că "oamenii au venit pentru a face ultimul avertisment că au rămas trei zile pentru ANRE şi două pentru Guvern".

Potrivit lui, "dacă noile tarife nu vor fi anulate, va urma demisia conducerii ANRE, căreia marţi, în cadrul unei întrevederi personale, îi va fi transmisă ultima rezoluţie".

"La întrevederea cu conducerea ANRE am spus că, dacă astăzi sau mîine şedinţa nu va avea loc, atunci situaţia va ieşi de sub control. Am fost asigurat că şedinţa va avea loc şi, cel mai probabil, tarifele nu vor fi majorate", a informat Dodon.

El a menţionat că "chiar de nu se va obţine ca tarifele să nu fie majorate, aceasta nu înseamnă că trebuie să ne dăm bătuţi. Doar împreună putem obţine rezultate, iar acestea sînt anularea tarifelor noi şi reintroducerea compensaţiilor".

Liderul PSRM a îndemnat oamenii "să fie uniţi şi împreună să iasă la proteste".

Deputatul şi secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a spus că, "graţie presiunilor poporului, a fost introdus moratoriu la majorarea tarifelor".

"Cineva a crezut că odată cu acest moratoriu oamenii se vor obişnui cu ideea că tarifele pot fi majorate şi toţi vor uita, însă poporul nu va uita şi nu se va obişnui", a spus politicianul.

Potrivit lui Batrîncea, "oamenii nu se vor calma şi nu vor permite majorarea tarifelor, deci aşa-zisul moratoriu trebuie să devină decizie finală, pentru ca tarifele să nu fie modificate".

"În rezoluţia noastră se vorbeşte că conducerea ţării nu înţelege cum trebuie să lupte cu majorarea tarifelor, cum să se acorde compensaţii. Cerem desfăşurarea şedinţei comisiei parlamentare pentru anchetarea acestui subiect, cerem demisia conducerii ANRE, iar noul preşedinte şi angajaţii să fie desemnaţi pe bază de concurs, deoarece noul aparat trebuie format conform legii, pentru ca la ANRE să activeze persoane competente", a menţionat Batrîncea.

Socialiştii vor cere anularea unor poziţii din Acordul de asociere cu UE, din a căror cauză autorităţile Republicii Moldova sînt nevoite să majoreze vîrsta de pensionare, tarifele, preţurile.

După acţiunea de protest de la ANRE, manifestanţii au plecat la Primăria Chişinău, unde au cerut demisia primarului Dorin Chirtoacă.

Deputatul Batrîncea a spus la Primărie că îi va dărui primarului Codul penal al RM, "pentru ca acesta să citească articolele în care se spune ce pedeapsă riscă pentru contravenţiile sale".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?