X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Soarta meteorologilor din Moldova: O meserie importantă, dar ignorată de autorităţi

27 oct. 2015,, 14:45   Societate
2721 1
Нелегкий хлеб метеорологов: работа в режиме нон-стоп и невнимание властей
Foto: profikorg.ru
Sunt primii care află dacă natura îşi va face de cap şi cei care au grijă să nu ne uităm umbrelele acasă. Datele despre starea vremii sunt rodul muncii a zeci de angajaţi de la 14 staţii şi 35 de posturi meteorologice din ţară care activează non-stop.

Chiar dacă activează într-un domeniu foarte important pentru o ţară agrară ca Moldova, meteorologii nu se bucură de foarte mare atenţie din partea autorităţilor.

Natalia Golub este una dintre angajatele Centrului de prognoze meteo din Chişinău. Ea spune că şi-a îndrăgit atât de mult meseria încât nu-şi imaginează că ar fi putut face altceva.

"Pe această platformă sunt instalate diverse aparate de măsurare a temperaturii, direcţia şi viteza vântului, umiditatea aerului, cantitatea de precipitaţii sau diferite depuneri de gheaţă şi polei", a spus meteorologul Natalia Golub.

Natalia şi colegii ei fac prognozele meteo pentru 24 de ore şi pentru o săptămână.

Mulţi dintre meteorologii din ţara noastră renunţă la această meserie din cauza salariilor mici care uneori nu ajung nici până la 3.000 de lei.

"Generează o mare problemă a cadrelor. Fiindcă un specialist în meteorologie, în hidrologie, în calitatea aerului nu se formează într-un an. Dar dacă el lucrează 4-5 ani şi după aceea pleacă, atunci trebuie să începem iar de la zero", a spus directorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Mihai Roibu.

La Universitatea de Stat există specializarea în acest domeniu, doar că, în fiecare an, mulţi dintre studenţi renunţă la ea după câteva luni, iar grupa este închisă. Din acest motiv, absolvenţii Colegiului de Ecologie la specialitatea Meteorologie nu au posibilitatea să-şi continue studiile:

"Nu am o stabilitate 100 de procente că voi deveni meteorolog în viitor", a mărturisit studenta la facultatea Meteorologie de la Colegiul Ecologic din Chişinău, Cristina Mocreac.

"El vine cu speranţe mari, însă când se confruntă cu greutăţile care sunt, caută să găsească o ieşire", a declarat directorul interimar al Colegiului Ecologic, Nina Negara.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat are peste 300 de angajaţi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?