Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Inovaţie introdusă de redacția Parlamentului: deputații sînt numiți „domni”

27 oct. 2015,, 10:00   Societate
9189 2
Новшество в редакции парламента: депутат стал «domnul»
Foto: ziarulnational.ro
În ultima ediţie a „Monitorului Oficial” a fost publicată Hotărîrea Parlamentului din 15.10.2015 privind modificarea componenței nominale a unor comisii permanente ale Parlamentului. Prin acest document cinci deputaţi au fost destituiţi din funcţia de membru al comisiei şi alţi 20 de deputaţi au fost numiţi membri permanenţi sau membri supleanţi ai comisiilor. S-ar părea că aici nu e nimic nou, este o practică absolut normală ca unii deputaţi să fie substituiţi prin alţii.

Însă există şi o inovaţie. Dacă anterior se indica numele deputaţilor şi apartenenţa acestora la un anumit partid, acum, înaintea numelui deputatului s-a adăugat cuvîntul „domnul”. Şi asta în pofida faptului că în documentele oficiale, actele legislative, nu se obișnuiește să se utilizeze termenul „domn”. Această noutate însă nu ţine de versiunea în limba rusă a documentului. Aici aleşii poporului continuă să fie numiţi simplu – deputați.

„Eu personal consider această inovaţie drept o ipocrizie şi lipsă totală de cultură a redactării documentelor oficiale, susţine expertul Dumitru Barbalat. Cine i-a învăţat aceste lucruri? Doar în România aşa ceva nu se practică. Aici chiar nu se obişnuieşte să se spună tuturor domn/doamnă. Există unele clase sociale în care aceste adresări nu sînt acceptate. Ei singuri înţeleg acest lucru şi nici nu insistă. M-am convins încă în anul 1990. Mi-au explicat cu luciditate acest lucru după ce am spus «doamnă» unei chelneriţe de la restaurant. Însăşi tînăra s-a speriat de această adresare”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?