Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4027

Statele Unite și Pakistanul îi cheamă pe talibanii afgani să negocieze cu Kabulul

23 oct. 2015,, 16:45   Externe
2726 1

Foto: noi.md

Președintele american Barack Obama și prim-ministrul pakistanez Nawaz Sharif i-au chemat joi pe talibanii afgani să reia negocierile de pace cu Kabulul, informează AFP.

Problema spinoasă a Afganistanului, vecin cu Pakistanul, a ocupat în mare măsură discuțiile dintre Obama și Sharif, primit la Casa Albă în cadrul unei vizite de patru zile în Statele Unite.

Cei doi lideri "îi cheamă pe șefii talibanilor să înceapă discuții directe cu Kabulul și să lucreze la un acord de pace durabil", potrivit unui comunicat comun publicat după întîlnirea lor ce a avut loc la doar cîteva zile după decizia Washingtonului de a amîna retragerea trupelor sale din Afganistan.

Ei și-au reafirmat "determinarea de a promova pacea și stabilitatea în regiune și a contracara orice formă de extremism și terorism".

Sharif și Obama și-au reafirmat de asemenea "angajamentul de a avansa într-un proces de pace și reconciliere în Afganistan între guvern și talibanii afgani".

Președintele Obama a salutat faptul că Pakistanul a găzduit o primă sesiune de discuții între Kabul și insurgenți în iulie 2015, chiar dacă ea nu a condus la niciun acord.

Dar buna înțelegere afișată nu ascunde tensiunile ce marchează relațiile dintre cele două țări umbrite de o neîncredere reciprocă.

Pakistanul, care a fost odată sponsorul principal al talibanilor afgani, a schimbat oficial tabăra după atacurile din 11 septembrie 2001 împotriva Statelor Unite și este văzut ca singura țară ce poate influența cu adevărat tabloul politic afgan.

Dar responsabilii americani văd în continuare mîna Islamabadului — suspectat de joc dublu — în spatele insurecției talibane, inclusiv a puternicelor sale servicii de informații (ISI), notează France Presse.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?