X 
Eurovision stiri: 517
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Opoziţia parlamentară a cerut demisia preşedinţilor CEC şi Curţii de Conturi

22 oct. 2015,, 15:20   Politică
13342 1
Foto: noi.md
Fracţiunile Partidului Socialiştilor (PSRM) şi Partidului Comuniştilor (PCRM) au cerut joi demisia preşedintelui Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, şi preşedintelui Curţii de Conturi, Serafim Urechean, considerînd că acţiunile lor au dus la încălcări serioase atît în domeniul electoral, cît şi în sectorul financiar-bancar.

Propunerea de demitere a fost înaintată de deputatul comunist Anatoli Zagorodnîi, potrivit căruia aceşti funcţionari nu au făcut faţă obligaţiunilor lor.

"Atît timp cît Ciocan este în funcţie, în ţară este imposibil de desfăşurat alegeri libere şi corecte. În privinţa domnului Urechean, aş vrea să menţionez că nu a verificat la modul cuvenit instituţiile de stat, precum şi situaţia din sectorul financiar-bancar, iar în consecinţă au fost comise furturi de milioane", a spus el.

Şeful Direcţiei juridice a Parlamentului, Ion Creangă, a explicat că Parlamentul nu îi poate demite pe membrii CNA, ci doar să anunţe Curtea Supremă de Justiţie despre încălcările comise. În cazul Curţii de Conturi funcţionarul a spus că propunerea de demitere poate fi înaintată doar de preşedintele Parlamentului.

Socialiştii, care au luat partea PCRM, au spus că dacă Parlamentul a desemnat opt membri ai CEC din nou, de competenţa sa ţine şi demisia lor.

Președintele legislativului, Andrian Candu, le-a propus deputaţilor să nu ia decizii pripite pe marginea acestor iniţiative, amintind că agenda şedinţei prevede audierea preşedintelui CEC privind alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 şi cele locale din 14 iunie 2015. De asemenea, spicherul a propus amînarea demisiei lui Urechean pînă la audierea preşedintelui Curţii de Conturi.

Potrivit preşedintelui Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, cerinţele opoziţiei sînt "răfuială politică".

"PCRM este nemulţumit de preşedintele CEC pentru că acesta a părăsit partidul. Iar socialiştii îşi doresc haos", a spus el.

În final, spicherul a promis că se va reveni la demisii după audierea funcţionarilor.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?