Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Infografic. Rivalitatea dintre Vlad Filat și Vlad Plahotniuc

22 oct. 2015,, 13:20   Politică
2231 0

Foto: agora.md

Perioada de după 2009 a fost marcată de crize politice practic odată la doi ani. Un aspect interesant însă este „războiul tacit” între cei doi „Vlazi”. Este vorba de președintele PLDM, Vlad Filat și de fostul deputat Vladimir Plahotniuc. Curios sau nu, dar printe primele mențiuni ale lui Plahotniuc au fost făcute de către chiar viitorul său coleg de partid, Marian Lupu. Acesta declara într-o emisiune de dezbateri de la ProTV în vara lui 2009 despre „casta distinsă în jurul familiei Voronin”, menționînd numele lui Plahotniuc.

Calificativul lui Plahotniuc ca „rău suprem” a fost „decretat” însă în 2010 de către liderul Mișcării Antimafie, Sergiu Mocanu într-o conferință de presă în care acesta a venit cu mai multe acuzații.

Vedeți mai jos un infografic realizat de AGORA la acest subiect.

Intrarea în politică

Conform deciziei consiliului executiv al PD din 19 noiembrie 2010, Plahotniuc este introdus în lista de candidați pe locul II. Tot atunci Plahotniuc a comentat și declarațiile lui Marian Lupu de mai devreme „Dl Lupu a fost greşit informat. Dar să ştiţi că eu nu m-am supărat nici atunci, cum nu mă supăr nici acum pe oamenii care greşesc neintenţionat”

La începutul anului 2011 Plahotniuc devine noul prim-vicepreședinte al Parlamentului.

Primul război politic.

În luna mai a anului 2011 Mihai Godea pleacă din PLDM pentru a candida independent la funcția de primar al capitalei. Acesta reușește miraculos să adune timp de o zi cîteva mii de semnături necesare pentru a se înregistra. A urmat un duel între cei doi Vlazi.

„Voi ştiţi cine este păpuşarul în ţara asta? Vă spun, este Vlad Plahotniuc”, declara Vlad Filat

„Dacă m-aș coborî și eu la un astfel de limbaj atunci trebuia să operez cu termeni ca "regele contrabandei", "Țara Ipteh", "gangsterul tranziției", "contrabandistul secolului”, în răspundea atunci Plahotniuc, care a adăugat că „În 2009, acesta m-a rugat să nu intru în politică ci să-l ajut să devină el politicianul numărul 1, vrînd să-l înlocuiască pe Voronin, pe care îl admira. Eu l-am refuzat”.

„Plahotniuc poate vorbi? V-am promis că va ieși la lumină, vedeți, a ieșit. Eu am ajuns politicianul nr. 1 avîndu-l pe Plahotniuc împotrivă și tot sistemul lui”, a urmat replica lui Filat.

Conflictul dintre cei doi s-a stins însă odată cu „răcirea vremii”, mai precis spre sfîrșitul toamnei.

Al doilea război Politic

Criza politică a început din nou cu o dezvăluire a lui Sergiu Mocanu. Acesta îl acuza atunci pe procurorul general că ar fi omorît o persoană într-o vînătoare. În scurt timp încep a cădea capete, iar primul care reacționează este Vlad Filat, pe data de 13 februarie, „ora 13:00”.

Filat: „Această persoană și-a cumparăt un loc în politica, iar acum vrea să-și cumpere o țara”

Plahotniuc: „Noi nu ar fi trebuit niciodată să facem alianța cu ei și să-l votăm prim-ministru”

Filat: ”Plahotniuc a ajuns în functia respectivă pentru că are în spate offshore-ruri, bani furați, crimă, pentru care încă trebuie să raspundă”

A urmat un vot comun PLDM-PCRM pentru scoaterea funcției de prim-vicepreședinte a lui Plahotniuc. Ulterior au loc percheziții la sediul Ipteh și la Guvern, iar zilele următoare în presă apar mai multe interceptări ce îl vizează pe Filat, în discuții cu Streleț, Recean și fostul șef al Fiscului, Nicolae Vicol.

Comuniștii inițiază o moțiune de cenzură, iar cu voturile PD-PCRM Guvernul Filat cade.

În perioada instabilă au loc negocieri între cele trei partide, care se opresc de îndată ce un grup de deputați liberali în frunte cu Ion Hadîrcă îl părăsesc pe Mihai Ghimpu și inițiază un grup de reformare a partidului ce intră în negocieri cu PLDM și PD.

Episodul „interviurilor”

În presă, în aproximativ aceeași perioadă apar două interviuri. Principalele declarații sunau astfel:

Filat: „Recunosc, în politică deseori ajungi în situația, în care unele probleme să le concentrezi la nivel de o persoană. Așa e activitatea politică, spre regretul meu, nu e fără păcate”

Plahotniuc: „Faptul că el a facut unele declarații dure la adresa mea, nu înseamna nicidecum un razboi. Eu percep astfel de acțiuni ca o descarcare emoționala din partea lui”.

Părea să fie o înțelegere între cei doi, însă pe 22 aprilie, Curtea Constituțională îi interzice lui Filat să fie prim-ministru.

La următoarea ședință Marian Lupu a fost demis cu voturile PLDM și PCRM, care au mai votat cîteva proiecte de lege.

Filat: „A fost o condiție, numai că eu nu mi-am cerut scuze. Este adevărat că s-a înțeles altceva”

Totuși, pînă la finalul lunii mai a fost formată Coaliția Pro-Europa din PLDM, PD și Grupul reformatorilor liberali, iar cei doi Vlazi nu au mai făcut declarații unul despre celălalt.

Al treilea război politic.

În debutul sesiunii Parlamentare din toamna-iarna lui 2015, Procurorul General vine cu o cerere de a scoate imunitatea liderului PLDM, Vlad Filat.

Filat: „Toate deciziile se iau „la strada Cantemir” și la Nobil Club. Noi i-am oferit șansa să conducă totul în țara asta. Eu voi scrie dacă nu voi putea să vorbesc. Dacă voi vorbi, totul va sări în aer din acest sistem politic din Moldova. Și să sară naibii totul în aer”.

Plahotniuc nu mai vine de data asta cu o replică la acuzațiile lui Filat, dar totuși are o reacție în aceeași zi, cu referire la dosarul BEM. „Consider că este oportun să mă autosuspend din funcția de primvicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova. De asemenea, mă autosuspend din calitatea de membru de partid, pînă la clarificarea anchetei în cazul BEM”.

Între timp, în presă între timp apar interceptări ce îl vizează pe Filat în discuții cu Ilan Shor, care au fost publicate de această dată de politicianul Renato Usatîi, iar socialiștii pregătesc o moțiune de cenzură pentru a demite guvernul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?