X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4036

Candu îndeamnă PLDM să-şi păstreze calmul

22 oct. 2015,, 10:10   Politică
3545 2
Foto: noi.md
Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a lansat un îndemn către colegii din Partidul Liberal Democrat să nu agraveze situaţia din Alianţa pentru Integrare Europeană 3, deoarece "declaraţiile războinice" ale prim-ministrului Valeriu Streleţ duc la noi încălcări ale Acordului. Spicherul a făcut acest lucru miercuri, după şedinţa Biroului permanent al Parlamentului.

Candu și-a îndemnat colegii "să uite de emoţii", pentru o activitate productivă a coaliţiei.

"Guvernul necesită sprijin politic. Trebuie să renunţăm la asemenea declaraţii. Dacă există unele probleme, acestea trebuie soluţionate în cadrul alianţei. Trebuie să dăm dovadă de înţelepciune, deoarece avem mult de lucru", a spus spicherul.

Candu a informat că la momentul actual este imposibil de îndeplinit solicitarea PLDM privind desfăşurarea unei şedinţe speciale pentru a discuta revendicările Platformei Civice "Demnitate şi Adevăr".

"Dacă PLDM doreşte atît de mult discutarea cerinţelor, inclusiv demiterea Guvernului, atunci noi sîntem deschişi pentru dialog la nivel de alianţă", a explicat președintele Parlamentului.

Potrivit lui, unii colegi din PLDM îi critică pe democraţi pentru faptul că au votat pentru ridicarea imunităţii parlamentare a fostului lider al liberal-democraţilor, Vlad Filat, menţionînd că "acest pas a fost necesar".

"Deputaţii nu trebuie să beneficieze de privilegii, inclusiv de imunitate. Dacă Parlamentul ar fi votat împotriva acestei iniţiative, societatea ar fi explodat, deoarece ar fi fost considerat vot politic. Din punct de vedere politic şi juridic, noi am procedat corect, iar vinovăţia zic să fie apreciată de instanţa de judecată", a spus Candu.

Politicianul a precizat că solicitarea premierului de a-l demite pe directorul Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru, poate fi interpretată ca exercitare a presiunilor asupra justiţiei, îndemnîndu-l pe preşedinte să nu semneze ordinul de demisie.

"Demisia domnului Chetraru poate fi interpretată în moduri diferite. Dintr-o parte, dumnealui poate fi demis de preşedinte la propunerea premierului, iar din alta, el a fost numit de Parlament, care şi este în drept să-l demită. Din punct de vedere politic, cred că asemenea apel către preşedinte este abuz de putere, avînd în vedere faptul că pe moment CNA investighează actele de corupţie şi orice solicitări de demisie pot fi apreciate drept presiuni şi intimidare. Preşedintele nu trebuie să semneze asemenea document, ci să studieze minuţios consecinţele, pentru a exclude presiunile asupra sistemului judiciar", a opinat spicherul.

Următoarea şedinţă a Parlamentului va avea loc joi. Pe ordinea de zi sînt incluse audierea preşedintelui CEC, Iurie Ciocan, cu privire la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, şi alegerile locale din 14 iunie 2015, precum şi a reprezentanţilor Ministerului Economiei şi ANRE privind situaţia din sectorul energetic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?