Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

PLDM dorește revenirea la alegerea directă a președintelui țării

20 oct. 2015,, 15:09   Politică
3036 0
Foto: trm.md
O inițiativă în acest sens a fost elaborată de liberal-democrați și va fi trimisă pentru avizare la Curtea Constituțională, care în decurs de 10 zile urmează să se expună pe marginea acestei chestiuni.

Deputații din fracțiunea PLDM au elaborat o inițiativă privind modificarea articolului 78 din Constituția Republicii Moldova și revenirea la alegerea președintelui țării prin vot direct. Informația a fost comunicată marți de deputatul PLDM Tudor Deliu.

„Toți deputații au semnat astăzi această inițiativă, inclusiv liderul PLDM, Vlad Filat. Cu toate acestea, semnăturile noastre sînt insuficiente și noi ne adresăm tuturor colegilor să susțină inițiativa noastră”, a spus Deliu.

Potrivit politicianului, deputații PLDM propun să se revină la alegerea directă a șefului statului de către cetățeni, deoarece actuala legislație ar putea provoca o criză politică. Inițiativa elaborată de liberal-democrați va fi trimisă pentru avizare la Curtea Constituțională, care în decurs de 10 zile urmează să se expună vizavi de această problemă.

În prezent, președintele țării este ales prin vot secret de Parlament. Pentru a fi ales în funcția de președinte al țării, candidatul trebuie să acumuleze trei cincimi din voturi. În cazul în care nici unul dintre candidați nu acumulează numărul necesar de voturi, este organizat turul doi, în care acced candidații cu cele mai multe voturi.

În perioada 2010 – martie 2012, toate încercările coaliției de guvernămînt de a alege șeful statului au eșuat, din cauza disensiunilor dintre fracțiunile parlamentare și numărul insuficient de voturi pentru candidații respectivi, care nu au reușit să acumuleze cele 61 de voturi necesare din 101. Criza politică a fost depășită cu votul celor trei deputați din grupul parlamentar al socialiștilor condus de Igor Dodon, care au susținut candidatura lui Nicolae Timofti. Actualul președinte al țării a depus jurămîntul pe 23 martie. Mandatul lui se încheie peste cinci luni.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?