X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Kerry: UE trebuie 'să se unească' în jurul acordului de liber-schimb cu SUA

20 oct. 2015,, 01:00   Externe
2689 0

Foto: agerpres.ro

Secretarul de stat american John Kerry a făcut apel luni la Uniunea Europeană 'să se unească' pentru a permite ca acordul comercial de liber-schimb (TTIP) cu SUA să avanseze, într-un moment în care începe o nouă rundă de negocieri, transmite AFP. "Este extrem de important pentru Europa să se unească în jurul TTIP", a declarat șeful diplomației americane la Madrid, în cadrul unui turneu european.

Negociatorii americani și europeni urmează să înceapă luni la Miami un nou ciclu de discuții asupra acestui acord controversat care vizează eliminarea barierelor vamale și de reglementare de o parte și de alta a Atlanticului.

De la începutul discuțiilor în iulie 2013, cei care se opun acordului îl consideră a fi Calul Troian al unei dereglementări generalizate și opace, în detrimentul normelor sanitare sau de mediu și în beneficiul multinaționalelor.

"Vreau să subliniez: (acordul) nu va slăbi reglementările. Nu va afecta regulile privind mediul sau piața muncii", a afirmat Kerry. Potrivit oficialului american, acordul TTIP va permite eliminarea 'interferențelor' care frânează "creșterea, crearea de locuri de muncă și investițiile" de ambele părți ale Atlanticului. Discuțiile de la Miami, care se vor încheia vineri, se vor concentra pe barierele vamale, după care vor ataca problema sensibilă a accesului companiilor europene la piața publică americană. La începutul lunii octombrie, SUA au încheiat un amplu acord de liber-schimb (TTIP) cu 11 țări din regiunea Asia-Pacific.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?