X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Cauza principală pentru care unii moldoveni bolnavi renunţă la tratament te pune pe gânduri

18 oct. 2015,, 09:40   Societate
3174 1

Foto: presagalati.ro

Abandonează tratamentele, deoarece nu au bani pentru medicamente. Li se întâmplă mai multor moldoveni cu venituri mici. Autorităţile compensează doar minimul necesar de preparate farmaceutice, care sunt însă insuficiente pentru un pacient.

Bolnavii de hepatite virale, toxice şi ciroze sunt nevoiţi să cumpere medicamentele de care au nevoie pentru a se menţine în viaţă.

"Ar fi bine dacă în lista preparatelor compensate ar fi introduse preparatele hepatoprotectoare, preparatele antifibrotice. Toate aceste preparate trebuie administrate de către aceşti pacienţi timp îndelungat sau permanent. De cele mai multe ori nu le administrează, mai ales pacienţii săraci sau pensionari", a spus medicul de famile, Daniela Pleşca.

Situaţia este gravă şi în cazul diabeticilor. Statul nu compensează cheltuielile pentru testele care măsoară nivelului glicemiei.

"Foarte mulţi îşi administrează insulina pe ghicite, fără a aprecia glicemia şi apar foarte multe complicaţii. Cel mai grav este scăderea zahărului în sânge, care poate provoca moartea pacientului", a explicat reprezentantul Asociaţiei Diabeticilor din Moldova, Boris Golovin.

Copilul acestei femei suferă de mai mulţi ani de diabet. Ea cheltuieşte lunar cel puţin 1000 de lei pentru teste.

Oamenii consideră că autorităţile trebuie să compenseze mai multe medicamente pentru copii şi bolnaviii cronici.

În prezent, în Republica Moldova sunt compensate 87 de titluri de medicamente.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?