Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Сine a trimis militanţilor ISIS camionete şi SUV-uri Toyota

13 oct. 2015,, 12:20   Externe
4371 0

Foto: infobiz.md

Casa Albă a deschis o anchetă pentru a afla cum îşi procură ISIS camionetele Toyota, care apar deseori în clipurile video publicate online de gruparea teroristă.

TFU (Terror Financing Unit) din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA investighează modul în care ISIS a reuşit să-şi cumpere numeroase camionete şi SUV-uri Toyota.

Toyota, al doilea cel mai mare producător auto din lume, a anunţat că va colabora cu autorităţile americane în această anchetă, dar susţine că nu ştie cum îşi cumpără jihadiştii maşinile de teren.

Potrivit şefilor de la Toyota, compania are o politică strictă şi nu vinde maşini celor care ar putea să le modifice pentru activităţi paramilitare sau teroriste.

În acelaşi timp, Toyota menţionează că „îi este imposibil să controleze toate canalele indirecte sau ilegale”. Pick-up-urile Toyota Hilux sînt maşinile preferate ale ISIS. Modelul este vîndut în afara Americii de Nord, Coreii şi Japoniei şi este similar altor două maşini de succes ale companiei, Tacoma şi Land Cruiser. Maşinile Toyota apar de cele mai multe ori în clipurile de promovare publicate de jihadişti pe canalele social media.

„În mod regretabil, Toyota Hilux şi Land Cruiser au devenit o parte integrantă a brandului ISIS”, a declarat Mark Wallace, fostul ambasador al ONU.

Acesta a adăugat că ISIS a folosit maşinile Toyota în cadrul activităţilor de tip „militar şi terorist”. În anul 2014, Departamentul american de Stat a livrat 43 de camionete Toyota către rebelii sirieni, sub forma unui program de sprijin pentru opoziţia siriană.

De asemenea, 800 de vehicule Toyota au dispărut din Sidney între 2014 şi 2015, experţii în contraterorism sugerînd că acestea au fost furnizate militanţilor organizaţiei Stat Islamic.

Toyota a declarat că vînzările pick-up-urilor Hilux şi a SUV-urilor Land Cruiser în Irak au scăzut la 13.000 unităţi în 2014, după ce s-au triplat de la 6.000 unităţi (2011) la 18.000 unităţi (2013).

Săptămîna trecută, preşedintele american Barack Obama a autorizat reaprovizionarea kurzilor sirieni şi a opoziţiei arabo-siriene, ca parte a strategiei de eliminare a ISIS, informează sputniknews.com.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?