Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Motivul pentru care bucătarii fug din școli și grădiniţe

13 oct. 2015,, 09:45   Societate
2450 1

Foto: doxologia.ro

Criză acută de cadre în instituţiile de învăţămînt din Capitală. Nu doar profesorii şi asistenţii medicali pleacă din școli și grădinițe din cauza salariilor foarte mici. Fug şi bucătarii. Autoritățile sînt în căutarea a peste 100 de angajaţi pentru a suplini funcţiile vacante.
În grădiniţa nr. 7 din municipiul Chişinău munceşte un bucătar pentru cei peste 200 de copii înscrişi. Atribuţiile asistentului sînt împărţite egal între cei trei angajaţi din bucătărie.

"Sîntem nevoiţi a majora salariul prin repartizarea salariului bucătarului auxiliar prin trei membri ai colectivului nostru. Lucrul este foarte greu, este sala fierbinte, este lucru migălos care trebuie de îndeplinit repede", a spune directoarea Natalia Bairac.

Situaţia este îngrijorătoare. În aproape fiecare şcoală sau grădiniţă din Capitală lipseşte cîte un bucătar sau un asistent al acestuia. Motivul este salariul foarte mic. Un bucătar dintr-o grădiniță este remunerat lunar cu 1.600 de lei, iar cei din şcoli au cu 300 de lei mai mult.

"Avem un salariu foarte mic. Nu ne ajunge nici să plătim facturile. Rezistăm datorită salariului soţului", spune bucătăreasa Tatiana Semişcenco.

În aceste condiţii, chiar şi administratorii sînt nevoiţi să dea o mînă de ajutor în bucătărie.

"Avem cazuri cînd chiar managerul principal al instituţiei, şeful grădiniţei, îmbracă şorţul, halatul alb şi stă la bucătărie şi prepară mîncarea pentru copii", spune Ala Vîrlan, şeful Direcţiei educaţie, tineret şi sport a sectorului Centru.

"La moment lipsesc cam 20 de procente din personalul necesar pentru deservire şi prestarea serviciilor. O bună parte din angajaţi sînt cu familii sau tineri care locuiesc la gazdă şi au nevoie de achitarea gazdei, întreţinere", a spus Alina Calistru, merceolog Întreprinderea Municipală "Piaţa Centrală".

În municipiul Chişinău sînt 155 de grădiniţe şi 145 de şcoli.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?