Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 505

Veste bună pentru cei care au muncit în Italia

13 oct. 2015,, 09:30   Societate
3437 0

Foto: agerpres.ro

Viaţă în Moldova cu pensie italiană. La Chişinău va fi deschis, astăzi, un ghişeu informativ, unde moldovenii care au lucrat şi au plătit impozite în Italia vor putea afla cum pot obţine o pensie din peninsulă.

Oficiul este deschis de către Asociația Creștină a Lucrătorilor din Italia, în colaborare cu Casa Națională de Asigurări Sociale din țara noastră.

Potrivit legislației italiene, cetăţenii altor state, care muncesc în această ţară şi plătesc în mod regulat contribuţii în fondul de pensionare, au dreptul la pensie la împlinirea vîrstei de 66 de ani și trei luni.

Potrivit datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale, în prezent, aproximativ 200 de moldoveni beneficiază de pensie în Italia.

La sfîrşitul anului trecut, la Roma s-a discutat despre necesitatea încheierii unui acord pentru a proteja drepturile la asigurări sociale ale cetăţenilor ambelor state.

Pînă acum, Moldova a încheiat acorduri bilaterale cu 11 state membre ale Uniunii Europene în domeniul securităţii sociale. Este vorba despre Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Romînia şi Ungaria.

Totodată, pe parcursul anului trecut, au continuat negocierile asupra proiectelor de acord cu Turcia şi Letonia, dar s-au desfăşurat consultări şi cu Grecia.

În spaţiul postsovietic, funcţionează acordurile în domeniul asigurării cu pensii semnate cu Rusia, Belarus, Ucraina, Uzbekistan şi Azerbaidjan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?