Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Gribincea: judecătorii nu trebuie să achite prejudiciul din buzunarul propriu

12 oct. 2015,, 13:15   Societate
3365 0

Грибинча: судьи должны платить из собственного кармана за допущенные ошибки только когда они намеренно выносят явно незаконные решения
Foto: ipn.md

Președintele Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea nu este întru totul de acord cu opinia ca judecătorii să achite din buzunarul propriu pentru toate deciziile pronunţate şi în urma cărora este prejudiciat bugetul ţării. În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, el a declarat că „judecătorii trebuie să achite din buzunarul propriu pentru greșelile făcute doar atunci cînd ei pronunță deliberat hotărîri vădit ilegale”.

„Atunci cînd este vorba de o greșeală simplă, și nu trebuie să uităm că a greși e omenește, prin lege statul răspunde pentru aceasta și nu judecătorul. Dacă totuși se constată că judecătorul cu bună știință a pronunțat o hotărîre vădit ilegală, atunci există proceduri penale, ele pot fi declanșate și în urma acestor proceduri se poate solicita tot prejudiciul pe care l-a cauzat judecătorul prin acțiunile sale. Eu înțeleg, că e greu de demonstrat, dar e posibil. Doar așa cred că ar trebui să răspundă material pentru hotărîrile pronunțate, și nu altfel. Apropo, eu cunosc că există mai multe dosare penale împotriva judecătorilor pentru pronunțarea cu bună știință a hotărîrilor ilegale”, a menţionat Vlad Gribincea.

Întrebat cîți judecători au fost pedepsiți pentru decizii care au dus la condamnarea Moldovei la CEDO, el a răspuns că, din cîte cunoaşte, nu au fost astfel de sancțiuni, disciplinare cel puțin. „Consiliul Superior al Magistraturii examinează sumar prezentările făcute de agentul guvernamental în legătură cu condamnările la CEDO, dar aici trebuie de menționat că nu de toate condamnările sînt vinovați judecătorii, sînt și situații cînd este vorba de procurori. … Deși admit că au existat cazuri când sancționarea disciplinară a judecătorului era justificată”, a precizat Vlad Gribincea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?