X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Triboi: Sperăm să lansăm cît mai rapid construcția gazoductului Ungheni-Chișinău (VIDEO)

9 oct. 2015,, 13:40   Economie
3748 2
Трибой: Мы намерены поскорее начать строительство газопровода Унгены-Кишинёв
Foto: noi.md
Republica Moldova intenționează să accelereze construcția gazoductului Ungheni-Chișinău (cu lungimea de 130 km). Afirmația a fost făcută astăzi de viceministrul Economiei Valeriu Triboi, în cadrul unei conferințe de presă, informează NOI.md.

Potrivit lui Valeriu Triboi, în acest an a fost încheiată prima etapă de construcție a gazoductului Iași-Ungheni. Conducta funcționează, există contract de livrare a gazelor naturale încjeiat între compania moldovenească „Energocom” și firma românească „OMV Petrom gaz”. În prezent, se încheie studiul de fezabilitate a proiectului privind construcția conductei pînă la Chișinău. După aprobarea studiului de fezabilitate va fi elaborat proiectul tehnic. Construcția gazoductului urmează să demareze în anul 2016 și să fie încheiată în mai 2018.

„BERD a propus să organizăm, în ianuarie-februarie 2016, o ultimă reuniune privind coordonarea studiului de fezabilitate, însă noi dorim ca acest lucru să se producă pînă la sfîrșitul anului curent și în trei-patru luni să finalizăm proiectul tehnic. În memorandumul semnat cu partea română Moldova s-a angajat să încheie construcția gazoductului Ungheni-Chișinău pînă în anul 2017.

Săptămîna viitoare vom avea o întrevedere cu colegii români în cadrul Comisiei interguvernamentale moldo-române pentru cooperare economică, la care vom identifica soluții pentru accelerarea procesului de realizarea a proiectului privind interconexiunea rețelelor de gaze naturale, deoarece noi mizăm pe acest gazoduct pentru a diversifica livrările de gaze naturale și sporirea securității energetice pe acest segment”, a spus viceministrrul Economiei.

Potrivit lui Valeriu Triboi, a doua parte a proiectului se estimează la circa 83 de milioane de euro. În cazul în care Moldova va deveni punct de tranzit pentru transportarea gazelor naturale din România în Ucraina, atunci costul se va majora cu 30 de milioane de euro, pentru construcția stației de comprimare a gazelor naturale.

„În prezent, s-a ajuns la o înțelegere cu BERD și BEI privind contractarea unor credite. Comisia uropeană a promis să ofere cu titlul de grant 10 milioane de euro. Sperăm că și România va oferi un grant, pentru că la prima etapă a proiectului Moldova nu a cheltuit niciun leu – toate lucrările au fost efectuate din contul granturilor”, a spus Valeriu Triboi.

Concomitent, se poartă negocieri cu concernul rus „Gazprom” privind semnarea contractului de livrare a gazelor naturale în anul 2016, care urmează să fie încheiate la începutul lunii noiembrie.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?