Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Tapiola: Cooperarea cu UE acordă Moldovei numeroase privilegii

8 oct. 2015,, 16:00   Politică
2750 5
Foto: noi.md
Cooperarea Moldovei cu Uniunea Europeană oferă Moldovei numeroase privilegii, printre care pieţele mai accesibile pentru export. O declarație în acest sens a făcut şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, joi, la dezbaterile privind rolul întreprinderilor mici şi mijlocii în cadrul procesului de implementare a Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, semnat de UE şi RM.

El consideră că "este necesar de unit forţele pentru a atinge rezultatele scontate, deoarece avem reforme care sînt realizate nu aşa cum ne-am dori, însă UE urmăreşte situaţia şi este dispusă să ajute Moldova".

Potrivit lui, "UE ajută Moldova să dezvolte sectorul businessului mic şi mijlociu, deoarece în Europa 99% din business sînt anume întreprinderile mici şi mijlocii".

Tapiola a menţionat că "UE va acorda Moldovei, Ucrainei şi Georgiei un grant de 2 milioane de euro pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, precum şi pentru atragerea investiţiilor".

Diplomatul consideră că "accesul la finanţare în Moldova este un moment complicat, deoarece există probleme în sectorul bancar".

„Pentru o dezvoltare de succes, întreprinderile trebuie să aibă parteneri de încredere, anume din acest motiv UE promovează o cooperare transparentă”, a specificat oficialul european.

Tapiola a exemplificat prin cooperarea cu o companie moldovenească de încălţăminte, care a majorat exportul cu 70%, vînzările pe piaţa europeană cu 50%.

Ministrul Economiei, Stephane Bride, a menţionat că "în Moldova 97,3% din economie o constituie întreprinderile mici şi mijlocii".

"Orice întreprindere din Moldova are posibilitatea de a obţine finanţare pentru dezvoltare şi sînt dintre cei care, după ce au beneficiat de finanţare, au înregistrat rezultate considerabile", a menţionat ministrul, îndemnînd întreprinderile "să fie mai active şi să participe la programul de granturi".


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?