X 
Transnistria stiri: 1393
Preşedintele stiri: 4035

Floarea soarelui din Moldova se exportă, fapt ce determină scumpirea uleiului

8 oct. 2015,, 10:15   Economie
8588 1
Foto: protv.md
Seminţele de floarea soarelui din Moldova sînt exportate ca materie primă, fapt ce a provocat majorarea preţurilor la uleiul vegetal în ţară, consideră deputatul comunist Oleg Reidman.

El a menţionat miercuri, după şedinţa fracţiunii Partidului Comuniştilor (PCRM) că ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, a ignorat invitaţia de a participa la şedinţă, iar ministerul Agriculturii, Ion Sula, a delegat un adjunct al său – pe Vladimir Loghin.

"Noi eram interesaţi de problemele încheierii sezonului agricol. În particular am aflat că cereale sînt suficiente pentru a asigura republica cu pîine. Am avertizat Ministerul Agriculturii despre importul de zahăr brut, ceea ce poate dăuna producătorilor autohtoni de zahăr şi sfeclă de zahăr. Am aflat că şi zahăr este suficient pînă la următorul sezon. Am fost interesaţi de ce pe piaţă brusc s-au majorat preţurile la uleiul de floarea soarelui, apropo nemotivat. Am aflat că doi cei mai mari producători din Bălţi şi Ceadîr Lunga au redus preţurile de cumpărare. Este clar că producătorilor de floarea soarelui nu le este avantajos să vîndă seminţele în republică şi acestea sînt exportate ca materie primă. Ministerul Agriculturii, din nu ştiu care motiv, acuza de tot Agenţia Antimonopol. Noi însă am insistat că exportul seminţelor de floarea soarelui înseamnă diminuarea încasărilor fiscale la bugetul țării", a menţionat el, spunînd că rolul Ministerului, în calitate de regulator al sectorului agricol, este insuficient.

Reidman a informat că PCRM a decis să exprime moţiune de cenzură Guvernului.

"Cum ne vom comporta veţi afla la prima şedinţă a Parlamentului", a spus comunistul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?