X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Din ce cauză moldovenii nu mai cred în expertizele medico-legale din ţară

5 oct. 2015,, 11:45   Societate
3489 0
Жертвы врачебных ошибок вынуждены проводить судмедэкспертизу за рубежом
Foto: cronicadeiasi.ro
Cazurile de malpraxis ajung pe masa anchetatorilor tot mai des, în ultimii ani. Doar că victimele neglijenţei medicilor sunt nevoite să ceară expertize medico-legale și peste hotare. Asta pentru că, de cele mai multe ori, medicii legiști de la noi îi scot basma curată pe colegii lor, vizaţi în dosarele procurorilor.

De mai bine de trei ani, Stela Zmuncilă din Negureni, raionul Teleneşti, bate pragurile instituţiilor de stat, pentru a afla cine se face vinovat de faptul că fiica ei Ludmila a devenit invalidă. S-a întâmplat după ce i-a născut o nepoată.

În timpul naşterii, Ludmilei i-a fost extirpat colul uterin, iar peste o săptămână - şi un rinichi. Femeia a fost sunată de către o angajată a maternităţii.

Cu sufletul la gură, femeia a ajuns la maternitate, unde a aflat că fata ei nu a născut prin cezariană, aşa cum i-ar fi prescris ginecologul.

"Noi am fost chemaţi să o salvăm din gura morţii", a spus medicul anesteziolog de la Spitalul Raional Teleneşti, Elena Anton.

"I-au legat uterul, nu trebuia să-l lege, asta a fost şi greşeala de ce i s-a extirpat un rinichi", a declarat medicul ginecolog, Anatol Rabei.

Decizia ca tânăra mamă să nască pe cale naturală ar fi fost luată de către o şefă de secţie de la maternitatea din Teleneşti.

"Cred că am acţionat conform cerinţelor care au fost puse în faţa mea și mai mult nu pot să spun nimic", a declarat medicul ginecolog, Raisa Rotaru.

În timp ce concluziile din raportul expertizei medicico-legale de la noi le dau dreptate medicilor de la maternitate, constatările medicilor din România arată altceva.

"Hemoragia cu risc de deces matern şi suferinţă fetală puteau fi evitate dacă se efectua intervenţie de cezariană", a spus mama femeii, Stela Zmuncilă.

Directorul Centrului de Medicină Legală, Valeriu Savciuc, consideră însă că medicii legişti din Moldova nu ascund cazurile de erori medicale. El are o explicaţie mai banală.

"S-a pierdut fişa medicală, s-a pierdut fişa de ambulator, preparatul histologic care a fost recoltat nu este", a spus directorul Centrului de Medicină Legală de la Ministerul Sănătăţii, Valeriu Savciuc.

Juriștii spune că erorile medicilor nu ar fi muşamalizate, dacă Centrul de Medicină Legală ar fi independent și nu i s-ar subordona Ministerului Sănătății.

"Pentru a nu se teme să dea nişte concluzii contrar intereselor", a declarat avocatul Vitalie Nagacevschi.

Potrivit Centrului de Medicină Legală, în ultimii trei ani au fost solicitate peste 200 de expertize, în care medicii erau bănuiţi de erori profesionale.

În 20 la sută din cazuri, suspiciunile au fost confirmate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?