X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Naționala Iranului, acuzată că are în componență opt bărbați

2 oct. 2015,, 12:15   Externe
2749 0
В женской сборной Ирана восемь игроков оказались мужчинами
Foto: lenta.ru
Nationala de fotbal feminin a Iranului este în mijlocul unui scandal fără precedent. Adversarele din Malaezia, de la Cupa Asiei pe națiuni la futsal, susțin opt dintre jucătoare ar fi, de fapt, bărbați.

Iraniencele în cauză au fost suspendate, momentan, de FIFA și vor fi controlate. Numele jucătoarelor, sau jucătorilor, nu au fost dezvăluite.

Totul a fost declanșat după o declarație a unei surse din apropierea lui Mojtabi Sharifi, oficial al ligii iraniene: ”Opt jucătoare din echipa națională sunt, de fapt, bărbați. Operațiunea de schimbare de sex în cazul acestora nu a fost finalizată!”.

În 2014, Federația de la Teheran a introdus controale care să determine sexul sportivelor, după ce patru jucătoare de echipa națională erau puști care își schimbaseră sexul și aveau tulburări de dezvoltare sexuală.

Operațiune de schimbare de gen sunt legale în Iran, conform unui fatwa – hotărâre religioasă – pronunțată de ayatollahul Ruhollah Khomeini, liderul spiritual al revoluției islamice, în 1979. Legea contrastează cu normele stricte care reglementează moralitatea sexuală sub codul Sharia, care interzice homosexualitatea si sexul pre-marital.

Schimbări de sex sunt de obicei efectuate în etape, în Iran. Procedura completă durează până la doi ani, inclusiv terapia cu hormoni.

Fotbalul este foarte popular printre multe femei iraniene, în ciuda regulilor religioase care le interzice, de exemplu, intrarea pe stadioane sau le obligă să-și acopere corpul și capul în timpul meciurilor.

Pentru fotbal, scandalul este o premieră, dar nu e singurul caz de acest gen din sport.

În 2009, o campioana mondială la atletism, Caster Semenya, a fost bănuita de același lucru, dar testele au dovedit contrariul, iar sudafricanca a revenit în concursuri.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?