Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Furnizorii siguri vor avea privilegii la exportul în UE

2 oct. 2015,, 09:15   Economie
2469 1

Foto: acmworldwide.com

Serviciul Vamal a lansat procedura de simplificare a certificării originii mărfurilor prin eliberarea primului certificat de exportator aprobat. Deținătorii de asemenea certificate vor beneficia de o procedură simplificată de export a mărfurilor de origine preferenţială în statele UE şi ţările CEFTA (Acordul Central European al Comerțului Liber), informează NOI.md.

Potrivit vameșilor, deținerea statutului de exportator aprobat va permite economisirea timpului şi mijloacelor financiare legate de scutirea de necesitatea de a obţine certificate de origine a mărfurilor EUR.1.

Regulamentul cu privire la procedura de eliberare şi retragere a certificatului de exportator a fost aprobat în iunie 2015 prin hotărîre de guvern. Regulamentul a fost elaborat de Serviciul Vamal în scopul facilitării comerţului extern şi simplificării procedurii de certificare a originii mărfurilor. Acesta prevede delegarea unor funcţii ale Serviciului Vamal către agentul economic exportator, funcţii ce ţin de domeniul certificării originii preferenţiale a mărfurilor în cadrul regimului de comerţ preferenţial cu statele membre ale UE şi ţările membre ale CEFTA.

Primul statut de exportator aprobat a fost acordat SA „Alfa-Nistru” care produce conserve din legume și fructe. De acum încolo, compania va declara pe propria responsabilitate originea mărfurilor exportate în Uniunea Europeana, întocmind declarația de origine pe documentul comercial de export.

Exportatorul care solicită statutul de exportator aprobat urmează să depună la Serviciul Vamal o cerere-anchetă referitoare la acordarea statutului, al cărei formular poate fi găsit în anexele Regulamentului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?