Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Moldova: ONU trebuie condusă de un reprezentant al Europei de Est

1 oct. 2015,, 09:25   Politică
2614 1
Foto: sputnik.md
Pînă în prezent, din partea Europei de Vest au fost aleși trei secretari generali ai ONU, a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, Valeriu Streleț, rostind un discurs la Adunarea Generală a ONU, desfășurată la New-York.

„Noi optăm pentru o rotație regională echitabilă în procesul de alegere a secretarului general al ONU și pentru desemnarea în cel mai înalt post în secretariatul ONU pentru prima dată a unui reprezentant al unei țări est-europene”, a declarat Streleț.

Premierul moldovean a menționat, de asemenea, necesitatea acordării unui loc nepermanent în noul consiliu de securitate grupei de țări din Europa de Est.

De regulă, secretarul general este ales alternativ din partea unei grupe regionale, deși acest principiu nu este respectat întotdeauna: astfel, din partea Europei de Vest au fost aleși trei secretari generali, din Africa și Asia – cîte doi, din Europa de Est – nici unul. În afară de aceasta, în postul de secretar general nu sînt aleși reprezentanții țărilor-membre permanente ale CS ONU.

Actualul președinte al ONU, Ban Ki-moon, și-a ocupat postul în anul 2007 și l-a păstrat în 2012. Al doilea termen de cinci ani expiră la 1 ianuarie 2017.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?