Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

Secretarul general al OSCE, Lamberto Zannier, va vizita Moldova

28 sep. 2015,, 12:50   Politică
31712 1
Генсек ОБСЕ Ламберто Занньерс посетит Молдову
Foto: ruvr.ru
Secretarul general al OSCE, Lamberto Zannier, va vizita în anul curent Republica Moldova. Un acord în acest sens a fost atins la întrevederea cu vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, în cadrul celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale a ONU la New York.

Potrivit MAEIE, oficialul moldovean a vorbit despre stadiul actual al procesului de reglementare transnistreană, fiind exprimat regretul în legătură cu stagnarea dialogului în formatul "5+2" şi remarcată necesitatea reluării necondiţionate a discuţiilor în cadrul procesului de negocieri.

Gherman a reiterat poziţia Chişinăului privind necesitatea reluării şi finalizării procesului de retragere a forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, solicitînd menţinerea acestei chestiuni, de rînd cu situaţia şcolilor cu predare în baza grafiei latine din regiunea de est a ţării, în topul priorităţilor Organizaţiei şi Misiunii OSCE de la Chişinău.

În opinia lui, prevederile Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE trebuie implementate pe întreg teritoriul Moldovei.

În cadrul vizitei, şefa diplomaţiei de la Chişinău a ţinut un discurs la şedinţa plenară a Summitului ONU privind adoptarea Agendei de dezvoltare post-2015.

Ea a vorbit despre viziunea Republicii Moldova asupra acţiunilor globale de dezvoltare durabilă, bazată pe trei componente fundamentale, precum cea economică, socială şi de mediu, reafirmînd necesitatea prezervării resurselor naturale ale planetei pentru a nu permite degradarea mediului înconjurător cauzată de factorul uman.

În context, au fost menţionate angajamentele Republicii Moldova privind dezvoltarea durabilă, în particular dezvoltarea sectorului energiei regenerabile.

"Agenda de integrare europeană şi implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă sînt două direcţii de acţiune complementare şi indivizibile", a spus ea.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?