X 
Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4012

Trupele pregătite de SUA pentru Siria au predat armele organizaţiei Al-Qaida

27 sep. 2015,, 01:00   Externe
5448 3

Foto: antena3.ro

Rebeli sirieni formaţi militar de către Statele Unite au predat o parte a echipamentului şi muniţiei lor Frontului al-Nusra, aripa siriană a organizaţiei Al-Qaida, a recunoscut Comandamentul Forţelor Americane în Orientul Mijlociu (CENTCOM), relatează AFP în pagina electronică, conform Mediafax.

Rebelii au anunţat armata americană că au predat "şase camionete şi o parte a muniţiei lor unui intermediar suspectat că face parte din Frontul al-Nusra, adică aproape un sfert din echipamentul lor", aparent "în schimbul permiterii trecerii", a anunţat vineri Centcom într-un comunicat.

În cazul în care va fi confirmat, acest comportament "este foarte îngrijorător şi constituie o încălcare a regulilor" programului de formare a Noilor Forţe Siriene (NSF, New Syrian Forces), a anunţat colonelul Patrick Ryder, un purtător de cuvânt al Centrcom, citat în comunicat.
Potrivit unui oficial american, contactat de AFP, nu a avut loc o dezertare a combatanţilor către Frontul al-Nusra.
Dar "nu ştim decât ceea ce ne spun ei", a adăugat el. Acest episod marchează o nouă lovitură la adresa credibilităţii acestui program, lansat de către Statele Unite la începutul anului.

Programul are obiectivul să formeze şi să echipeze aproximativ 5.000 de rebeli pe an, timp de trei ani, cu scopul de a lupta - în Siria - împotriva grupării Statul islamic (SI). Însă el a permis, până în prezent, formarea a doar două grupuri de 54 şi, respectiv, 70 de combatanţi, potrivit unor date furnizate de către Pentagon. Primul grup de 54 de combatanţi a intrat în Siria în iulie, dar doar zece dintre ei se aflau efectiv, săptămâna trecută, pe teren, potrivit Pentagonului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?