Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

În ce condiții Moldova ar putea beneficia de finanțare suplimentară din partea UE

24 sep. 2015,, 10:27   Politică
2307 4

Moldova ar putea beneficia de finanțare suplimentară din partea UE
Foto: majormoney.ru

În funcție de realizările obținute în implementarea Acordului de asociere, țara noastră ar putea beneficia de finanțare suplimentară din partea Uniunii Europene, pe lîngă cele aproximativ 410 milioane de euro prevăzute pentru perioada anilor 2014-2017. Acest lucru este menționat în Declarația finală a Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova, care și-a încheiat lucrările la Bruxelles, informează NOI.md.

În document se mai precizează că forul parlamentar de asociere este îngrijorat de situația din sectorul financiar-bancar și cere autorităților să asigure transparența deplină a anchetelor, recuperarea activelor și deferirea persoanelor responsabile justiției.

Comitetul reiterează necesitatea ca autoritățile Republicii Moldova să se reangajeze cu forțe noi în reforma justiției și lupta împotriva corupției. Demnitarii europeni recomandă executivului de la Chișinău să trateze aceste chestiuni drept prioritate absolută.

Rezoluția Comitetului mai conține o serie de recomandări cu privire la consolidarea cooperării energetice a țării noastre. Membrii forului parlamentar solicită Legislativului să adopte fără întîrziere legislația raliată la cel de-al treilea Pachet Energetic și să-și intensifice eforturile în scopul obținerii unor progrese rapide în realizarea gazoductului Iași-Ungheni.

În document se mai arată că, potrivit art. 49 al Tratatului Uniunii Europene, țara noastră are perspectivă europeană și poate depune cerere de aderare la UE, cu condiția ralierii la principiile democrației, respectării libertăților fundamentale și a drepturilor minorităților, garantării statului de drept.

Precizăm că prima reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova a avut loc la Bruxelles în perioada 21-22 septembrie curent.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?